Linkovi

SAD najavljuju novih 200 miliona dolara pomoći Ukrajini


ARHIVA - Pripadnici vazduhoplovnih snaga SAD pripremaju palete sa municijom koje će biti transportovani avionom C-130 Herkules, u bazi Ramštajn, u Nemačkoj, 7. avgusta 2023.
ARHIVA - Pripadnici vazduhoplovnih snaga SAD pripremaju palete sa municijom koje će biti transportovani avionom C-130 Herkules, u bazi Ramštajn, u Nemačkoj, 7. avgusta 2023.

Sjedinjene Države obezbeđuju do 200 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini u paketu koji se očekuje već u sredu, prema američkim zvaničnicima, pošto Pentagon nastavlja da zahvata iz svog arsenala za pomoć, uprkos tome što je Kongres isključio novu pomoć za Ukrajinu u predviđanju privremene potrošnje kroz nacrt zakona koji je usvojen prošlog meseca kako bi se sprečilo zatvaranje vlade.

Paket uključuje oružje za protivvazdušnu odbranu kao što je projektil vazduh-vazduh AIM-9 Sajdvinder (Sidewinder ), raketnu municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS), protivtenkovske rakete TOV i granate kalibra 155 mm i 105 mm, rekao je američki zvaničnik koji je govarao sa Glasom Amerike pod uslovom da ostane anoniman, pošto je govorio o paketu pomoći pre nego što je on obelodanjen.

Uključena je takođe municija za malokalibarsko oružje, razorna municija za probijanje ruskih prepreka, oprema protiv dronova i oprema za elektronsko ratovanje.

Race for Speaker of the House Delays US Aid to Ukraine
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Ovo je 48. put da su SAD iskoristile predsedničko ovlašćenje da ukrajinskoj vojsci obezbede opremu iz američkih zaliha.

SAD su obezbedile oko 44 milijarde dolara bezbednosne pomoći Ukrajini od početka ničim izazvane invazije Rusije u februaru 2022.

Pentagon i dalje ima oko pet milijardi dolara odobrenih sredstava za ukrajinsku vojnu pomoć, pošto je u junu ustanovio da je precenio vrednost oružja isporučenog Ukrajini za oko šest milijardi dolara.

Prilikom procenjivanja vrednosti paketa pomoći, Sekretarijat za odbranu je obračunao troškove koji su nastali za potrebe zamene oružja datog Ukrajini, dok je umesto toga to trebalo da bude ukupna cena sistema koji su stvarno poslati, rekli su zvaničnici Glasu Amerike u vreme kada je greška otkrivena.

Paket pomoći stiže dok će sekretar odbrane Lojd Ostin u sredu u Briselu biti domaćin drugog sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, grupe saveznika koji podržavaju tu zemlju.

Prošlog meseca Kongres nije uključio pomoć Ukrajini kao deo zakona koji je usvojen kako bi se sprečilo zatvaranje vlade zbog protivljenja frakcije u Republikanskoj stranci. Ubrzo pošto je predlog zakona usvojen, Predstavnički dom je smenio Kevina Makartija sa mesta predsedavajućeg.

Predstavnički dom tek treba da glasa o novom predsedavajućem, a nova pomoć Ukrajini mogla bi da zavisi od toga ko će biti izabran. Jedan od glavnih kandidata podržava nastavak pomoći Ukrajini, drugi ne.

XS
SM
MD
LG