Linkovi

Ostin u Izraelu; Blinken se sastao sa Abasom u Jordanu


Američki državni sekretar Entoni Blinken rukuje se sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na sastanku u jordanskoj prestonici Amanu, 13. oktobra 2023. (Foto: AFP/Thaer Ghanaim/Pres služba Palestinske uprave)
Američki državni sekretar Entoni Blinken rukuje se sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na sastanku u jordanskoj prestonici Amanu, 13. oktobra 2023. (Foto: AFP/Thaer Ghanaim/Pres služba Palestinske uprave)

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin i državni sekretar Entoni Blinken sastali su se sa izraelskim i arapskim liderima u petak, a Ostin ponovio poruku Izraelcima da im "Amerika čuva leđa". Međutim, nema naznaka da Sjedinjene Države pokušavaju da spreče očekivanu izraelsku kopnenu ofanzivu koja bi mogla da pogorša humanitarnu krizu za 2,3 miliona Palestinaca koji se nalaze zarobljeni na blokiranoj teritoriji.

Ostin, drugi najviši američki zvaničnik koga je predsednik Džo Bajden uputio u Izrael u roku od dva dana, iz prve ruke je video deo oružja i bezbednosne pomoći koju je Vašington brzo dostavio Izraelu posle napada.

Naglasio je da je "sada vreme za odlučnost, a ne osvetu, svrhu a ne paniku, i za bezbednost, bez predaje".

Izveštač Glasa Amerike iz Pentagona: Nosač aviona "Ford" - važna poruka akterima u regionu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

"Američki Sekretarijat za odbranu je u potpunosti spreman da pošalje dodatna sredstva ukoliko to bude potrebno" , izjavio je Ostin na konferenciji za novinare u Tel Avivu sa svojim izraelskim kolegom Joavom Galantom.

Pre toga, Ostin se sastao sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, uveravajući ga: "Kao što je predsednik rekao, čuvamo vam leđa".

Na pitanje o verovatnosti velikog broja civilnih žrtava u Gazi, Ostin je izjavio da Izrael ima pravo da se brani, i dodao da je godinama sarađivao sa izraelskim snagama dok je bio u vojsci.

“Oni su profesionalni, disciplinovani i fokusirani na prave stvari", rekao je.

Od izbijanja krize, Ostin je skoro svakodnevno razgovarao sa Galantom i naredio brzi dolazak američkih brodova, obaveštajne podrške i drugih sredstava u Izrael i region. U roku od nekoliko sati posle napada Hamasa, SAD su premestile ratne brodove i avione u region.

Udrana grupa nosača aviona USS Džerald Ford je već u istočnom Mediteranu a drugi nosač aviona polazi iz Virdžinije u petak ka regionu.

Šef Pentagona je u Izrael doputovao iz Brisela, gde je prisustvovao sastanku ministara odbrane NATO, dan pošto je državni sekretar Entoni Blinken doputovao u region. Najviši američki diplomata nastavlja grozničavu bliskoistočnu diplomatiju u pokušaju da spreči širi regionalni sukob.

Blinken se uputio na turneju po sedam zemalja bliskoistočnog regiona u nadi da će se sprečiti da konflikt između Izraela i palestinskog Hamasa preraste u širi rat, kao i da će se osigurate puštanje na slobodu izraelskih i američkih talaca koje drži Hamas.

Državni sekretar izjavio je da je liderima na Bliskom istoku preneo poruku da više ne mogu da imaju "normalne odnose" sa palestinskom militantnom grupom Hamas. "Ubijanje beba, spaljivanje porodica, uzimanje male dece za taoce - to su neprihvatljivi činovi brutalnosti", kazao je Blinken, kome su, tokom posete Izraelu, pokazane fotografije mrtvih civila.

U glavnom gradu Jordana, on se sastao sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom.

Blinken je naglasio američku nedvosmislenu osudu terorističkog napada koji je Hamas izvršio na Izrael i detaljno govorio o naporima koje SAD ulažu, u koordinaciji sa partnerima, da spreče proširenje sukoba, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Državni sekretar je izrazio saučešće porodicama palestinskih civilnih žrtava, i izrazio zahvalnost predsedniku Abasu i njegovom timu na radu da se smiri situacija zarad dobrobiti Palestinaca, Izraelaca i desetina hiljada Amerikanaca koji takođe žive na Zapadnoj obali.

Abas je, pak, prema rečima jednog zvaničnika Stejt departmenta, izrazio zabrinutost i snažno protivljenje ultimatumu Izraela Palestincima da napuste svoju teritoriju.

Blinken se u Amanu takođe sastao sa jordanskim kraljem Abdulahom. Kako je saopšteno iz Stejt departmenta, podvukao je da se Hamas ne bori za pravo palestinskog naroda na dostojanstvo i samoopredeljenje, i razgovarao o načinima da se odgovori na humanitarne potrebe civila u Gazi.

Jordanski kralj Abdulah sastaje sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Amanu, 13. oktobra 2023. (Foto: Rojters)
Jordanski kralj Abdulah sastaje sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Amanu, 13. oktobra 2023. (Foto: Rojters)

Blinken je, zatim, otputovao u Katar, gde je sa premijerom, šeikom Mohamedom Bin Abdulrahmanom al-Tanijem, razgovarao o sprečavanju bilo kog državnog ili nedržavnog aktera da izazove proširenje konflikta između Izraela i Hamasa.

Blinken je izjavio da SAD intenzivno rade na tome da se obezbedi oslobađanja talaca koje su u Gazu poveli borci Hamasa tokom krvorpolića u subotu. Na konferenciji za novinare u Dohi, imao je sličnu poruku kao šef Pentagona Ostin u Izraelu, na pitanje o mogućim civilnim žrtama u Gazi.

Rekao je da, iako SAD i dalje da "sa Izraelom razgovaraju o značaju preduzimanja svih mogućih mera predostrožnosti da se spreči stradanje civila", naglasio je da bi "svaka zemlja koja se suočila sa onim što je Izrael pretrpeo u istoriji verovatno isto postupila".

Nijedna zemlja ne bi tolerisala da jedna teroristička grupa uđe na njenu teritoriju, pobije njene građane na najstrašnije načine i da ostane tako", kazao je Blinken. "To što Izrael radi nije odmazda, već odbrana života njenih građana."

Međutim, katarski premijer, šeik Mohamed je nagovestio da Katar neće zatvarati Hamasovu političku kancelariju, navodeći da se ona koristi kao "način komunikacije i smirivanja tenzija u regionu."

Državni seketar proširio je svoju posetu Izraelu i Jordanu kako bi uključio sve arapske zalivske zemlje kao i Egipat. To je njegova najveća poseta regionu od kada je stupio na položaj u januaru 2021.

Samo u petak, najviši američki diplomata posetiće Jordan, Katar, Bahrein i Saudijsku Arabiju.

Bajden sa porodicama nestalih Amerikanaca

Predsednik Bajden razgovarao je sa članovima porodica 14 Amerikanaca koji se vode kao nestali posle napada Hamasa, saopšteno je iz Bele kuće u petak.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da su predsednik i njegov tim rekli porodicama da će američke vlasti uraditi sve što mogu da im vrate voljene.

"To su američki državljani. Mesto im je kući, sa porodicama", rekao je Kirbi novinarima.

Bela kuća je potvrdila smrt 22-oje Amerikanaca u napadu Hamasa na Izrael. Kirbi je rekao da vlasti još pokušavaju da dobiju informacije o tome koliko je Amerikanaca među taocima koje je Hamas oteo.

XS
SM
MD
LG