Linkovi

Sekretarka finansija SAD ministrima EU: Američka pomoć Ukrajini ostaje glavni prioritet


Arhiva - Sekretarka za finansije Dženet Jelen govori tokom intervjua u Njujorku, 18. septembra 2023.
Arhiva - Sekretarka za finansije Dženet Jelen govori tokom intervjua u Njujorku, 18. septembra 2023.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je u ponedeljak da podrška Ukrajini ostaje "glavni prioritet" za Sjedinjene Države i Evropu, dodajući da je ključno da se podrži vojna borba Ukrajine protiv ruske invazije.

Ona je rekla da je Bajdenova administracija posvećena podršci Ukrajini "koliko god bude potrebno" i da će se boriti da obezbedi dvostranačku većinu u američkom Kongresu koja bi donela "snažnu" i neprekidnu pomoć za ratom razorenu zemlju.

"Ne možemo dozvoliti da Ukrajina izgubi rat iz ekonomskih razloga kada je pokazala sposobnost da uspe na bojnom polju", rekla je Jelen u izjavi pripremljenoj za njen treći sastanak sa ministrima finansija grupe evrozone.

Sastanak sekretarke Jelen sa evrogrupom održava se u trenutku kada se Bajdenova administracija sprema da progura novi paket vojne pomoći vredan više od dve milijarde dolara za Ukrajinu i Izrael, koji priprema kopnenu invaziju nakon smrtonosnog napada koji je militantna grupa Hamas, koja vlada Gazom, izvela 7. oktobra.

Jelen se u svom obraćanju nije osvrnula na eskalaciju krize na Bliskom istoku, ali je ranije rekla za Skaj njuz da Amerika "sigurno" može sebi da priušti da stane i uz Izrael, i uz Ukrajinu.

Neki republikanci u Kongresu doveli su u pitanje finansiranje Kijeva, uključujući kongresmena iz Ohaja Džima Džordana, koji je nominovan za predsedavajućeg Predstavničkim domom i koji predvodi tvrdu struju u republikanskoj stranci koju podržava bivši predsednik i verovatni kandidat republikanaca na izborima 2024, Donald Tramp.

Neke zemlje EU, uključujući Mađarsku, takođe su osporile planove Brisela.

Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko rekao je Rojtersu u subotu da je Ukrajini sve teže da obezbedi finansijsku podršku.

Jelen je pohvalila planove Evropske unije za Ukrajinski fond vredan 50 milijardi evra za pružanje održive ekonomske podrške i podrške rekonstrukciji, rekavši da ekonomska podrška treba da ima maksimalnu koncesionalnost, što znači niske ili nulte kamatne stope.

"Fleksibilnost je takođe važna, jer bi mogla da omogući budžetsku podršku unapred kada je to najpotrebnije", rekla je ona.

Zaplenjena sredstva Rusije preusmeriti za pomoć Ukrajini

Da bi obezbedila dodatne izvore prihoda, Jelen je ponovila da podržava "iskorišćenje neočekivanih prihoda od ruskog državnog novca imobilisanog na finansijskom tržištu, i korišćenje (tih) sredstava za podršku Ukrajini".

Grupa sedam zemalja se obavezala da će istražiti tu mogućnost prošle nedelje.

"Na kraju krajeva, zajedno smo u tome", rekla je Jelen. "Naša pomoć je ključna za naše kolektivne interese nacionalne bezbednosti i za naš zajednički cilj slobodne i prosperitetne Evrope i sveta".

Ona je rekla da će SAD i EU takođe nastaviti da rade na nametanju "povećanih troškova Rusiji zbog vođenja njenog bezobzirnog rata", uključujući i ograničenje cena ruske nafte koju predvodi G7 i veliki udar na izbegavanje sankcija.

Dvanaesti paket sankcija EU, o kojem se trenutno raspravlja, bio je prilika da se preduzmu "hrabri, kreativni koraci da se Rusiji oduzme prihod i materijal koji koristi na bojnom polju", rekla je ona.

Saradnja SAD i EU takođe je bila ključna u pogledu ekonomskih veza sa Kinom, rekla je Jelen, uključujući ciljane akcije za zaštitu interesa nacionalne bezbednosti, kao što su ograničenja određenih izlaznih investicija u osetljive tehnologije.

Jelen je rekla da su SAD i EU dale konstruktivnu zajedničku izjavu o ovom pitanju prošlog proleća i da će Vašington rado podržati naredne korake Evropske komisije.

Postizanje sporazuma o ključnim mineralima između SAD i EU ublažilo bi šokove poput onih koji su viđeni tokom pandemije Kovida 19, a istovremeno bi ojačali otpornost obe ekonomije, rekla je ona.

XS
SM
MD
LG