Linkovi

Ivanka Tramp mora da svedoči protiv oca na suđenju u Njujorku


Ivanka Tramp, arhivska fotografija (Foto: House Select Committee via AP)
Ivanka Tramp, arhivska fotografija (Foto: House Select Committee via AP)

Ivanka Tramp će morati da svedoči u građanskoj parnici protiv njenog oca, njene braće i porodičnog preduzeća po optužbama za prevaru, presudio je sudija u petak.

Presuda je doneta više nedelja nakon početka suđenja po tužbi državnog tužioca Njujorka Letiše Džejms protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, sinova Dona mlađeg i Erika, Trampove organizacije i nekih rukovodilaca.

Nakon što je njeno ime skinuto iz slučaja pre nekoliko meseci, njeni advokati i odbrana tvrdili su da Ivanka Tramp ne bi trebalo da svedoči, napominjući da se odselila iz Njujorka i napustila posao u Trampovoj organizaciji 2017.

Advokati su tvrdili da bivša izvršna potpredsednica Trampove organizacije ima relevantne informacije.

Sudija Artur Engoron stao je na stranu države, pozivajući se na dokumente koji pokazuju da Ivanka Tramp ima vlasničke ili upravljačke veze sa nekim preduzećima u Njujorku i još uvek poseduje stanove na Menhetnu.

„Gospođa Tramp je očigledno iskoristila privilegiju da posluje u Njujorku“, rekao je Engoron. Naveo je da njeno svedočenje neće biti zakazano pre 1. novembra, kako bi advokati imali vremena za žalbu.

U tužbi Džejms, bivši predsednik se tereti da je godinama precenjivao sopstveno bogatstvo u finansijskim izveštajima koji su davani bankama, osiguravajućim društvima i drugima kako bi pomogao u obezbeđivanju kredita i poslova.

Optuženi negiraju navode. Donald Tramp, aktuelni kandidat republikanaca na predsedničkim izborima 2024, nazvao je suđenje politički motivisanom. Džejms je demokrata.

Očekuje se da će bivši predsednik i njegovi sinovi u jednom trenutku svedočiti. U iznenadnom obrtu na sudu, stariji Tramp je nakratko završio na klupi za svedoke u sredu da odgovori na Engoronova pitanja o komentarima datim van suda.

Branilac Ivanke Tramp rekao je sudiji u petak da državni tužioci nemaju pravnu osnovu da je nateraju da svedoči.

„Na kraju krajeva, oni jednostavno nemaju nadležnost nad njom“, rekao je advokat Benet Moskovic.

Apelacioni sud u Njujorku je u junu odbacio tužbe protiv Ivanke Tramp zbog zastarelosti. Ona je u januaru 2017. godine, uoči očeve predsedničke inauguracije, objavila da se povlači sa funkcije u porodičnoj kompaniji. Ubrzo je postala neplaćeni viši savetnik u Beloj kući. Pošto je njen otac završio mandat, preselila se na Floridu.

„Ideja da je gospođa Tramp nekako pod kontrolom Trampove organizacije ili bilo kog od optuženih, njenog oca – svako ko je odgajao ćerku stariju od 13 godina zna da nije tako“, rekao je Kristofer Kise, advokat bivšeg predsednika.

Tužioci su, međutim, tvrdili da je Ivanka Tramp bila ključni učesnik u nekim događajima o kojima se raspravljalo u slučaju i da je i dalje finansijski i profesionalno povezana sa porodičnim biznisom i njegovim čelnicima.

„Ona je 100 odsto neko ko može da uđe i svedoči“, rekao je Kevin Volas, advokat iz kancelarije državnog tužioca.

XS
SM
MD
LG