Linkovi

Šta uspjeh demokrata u utorak znači za predsjedničke izbore 2024?


Pristalice prava na abortus slave pobjedu u Ohaju (Foto: Adam Cairns/USA Today Network via REUTERS)
Pristalice prava na abortus slave pobjedu u Ohaju (Foto: Adam Cairns/USA Today Network via REUTERS)

Za demokrate je poslije izbora u utorak bilo mnogo dobrih vijesti i dokaza da mogu da pobijede u izbornim trkama usredsređenim na nacionalnu debatu o abortusu.

Pristalice prava na abortus bile su uspješne na glasanju u Ohaju, a demokratski guverner u Kentakiju - državi koja mahom podržava republikance - zadržao je položaj tako što je vodio kampanju o reproduktivnim pravima i svog protivkandidata opisivao kao ekstremistu.

Demokrata je pobijedio u trci za mjesto u Vrhovnom sudu Pensilvanije nakon što je tokom kampanje obećao da će poštovati pravo na abortus. Demokrate su takođe preuzele punu kontrolu nad državnom skupštinom Virdžinije i tako spriječile republikance da ograniče pravo na prekid trudnoće. Pobjedom demokrata takođe je zadat udarac nadama da bi republikanski guverner Glen Jangkin mogao da se kandiduje za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke.

Međutim, sve ove pobjede nisu dovoljne za demokrate da budu sigurne u svoj uspjeh na predsjedničkim izborima 2024. godine. Izbori, koji se ne održavaju tokom glavnih izbornih sezona, imaju velike implikacije po države u kojima se održavaju i odraz su stanja američke politike dok se ulazi u kampanju za 2024.

Međutim, dva velika imena - Džo Bajden i Donald Tramp - nisu bila na glasačkom listiću ovog puta, a mišljenje Amerikanaca o njima biće ogroman faktor na izborima naredne godine.

Abortus je i dalje moćno izborno pitanje za demokrate

Demokrate su utorak veče zabilježile dvije rane pobjede u Kentakiju i Ohaju, državama u kojima je Tramp pobijedio 2020. godine. U obje je pravo na abortus bilo glavno predizborno pitanje.

Guverner Kentakija Endi Bešir, demokrata, ponovo je izabran u državi u kojoj je Tramp pobijedio sa 26 odsto razlike. Bešir je kritikovao stavove o abortusu svog republikanskog protivkandidata, državnog sekretara za pravosuđe Danijela Kamerona, i tokom debata i u političkim oglasima. U jednom je prikazana kako žena, koja je pobacila nakon što ju je očuh silovao kada je imala 12 godina, izražava nevjericu zbog Kameronovog protivljenja abortusu u slučajevima silovana i incesta.

U Ohaju, usvojena je mjera za očuvanje prava na abortus. Tramp je u toj državi 2020. godine pobijedio sa 8 odsto razlike.

Kasnije u utorak, Den Mekaferi izabran je za sudiju Vrhovnog suda Pensilvanije nakon što se pozicionirao krao branilac prava na abortus. U Virdžiniji, demokrate su zadržale večinu u državnom Senatu i od republikanaca preuzele kontrolu nad donjim domom.

Ishod izbora ukazuje na izmijenjenu političku scenu od kako je konzervativna većina u Vrhovnom sudu prošle godine ukinula pravo na abortus na federalnom nivou. Mjere za zaštitu tog prava usvojene su u nizu američkih država, dok su u nekima - u kojima republikanci imaju većinu - usvojene nove zabrane na prekid trudnoće.

Pravo na abortus možda ipak nije dovoljno snažno pitanje da bi samostalno uticalo na ishod izbora. Nekoliko republikanskih guvernera, koji su podržali zabranu, ponovo je izabrano prošle godine. Među njima su Majk Devajn iz Ohaja, Ron Desantis sa Floride i Greg Abot iz Teksasa.

Međutim, abortus jeste bio ključno pitanje širom zemlje u utorak i to bi trebalo da zabrine republikance u neizvjesnim trkama naredne godine.

Dobra noć za demokrate, ali možda ne i za 2024.

Uspjeh demokrata u utorak uslijedio je nakon niza pobjeda na prethodnim vanrednim izborima i dobrih rezultata na prošlogodišnjim izborima na sredini predsjedničkog mandata, koji obično nisu povoljni za stranku na vlasti u Vašingtonu.

Međutim, ni na jednoj od izbornih trka u utorak nije se donosila odluka o aktuelnom predsjedniku Bajdenu. Takođe, na glasačkom listiću nije bio ni Tramp, a samim tim ni njegov kapacitet da podstakne veći odziv birača.

Demokrate su imale dobre rezultate na vanrednim izborima i bolje od očekivanih 2022. godine i sve više se čini da kreću sa snažne pozicije. Međutim, nije poznato da li to pomaže 80-godišnjem predsjedniku koji je suočen sa skepticizmom u pogledu svojih dosadašnjih rezultata, i pitanjima o tome da li je prestar za drugi mandat.

O tome će se više znati 2024. godine.

Neuspjeh guvernera Virdžinije

Politički uspon republikanca Glena Jangkina počeo je 2021. godine, kada je neočekivano pobijedio u trci za guvernera Virdžinije, u kojoj je Bajden lako pobijedio godinu ranije.

Poslednjih mjeseci se sve više spekulisalo da li bi Jangkin - koji sebe predstavlja kao umjerenog republikanca - mogao poslije izbora u utorak da se pridruži izbornoj trci za republikansku predsjedničku nominaciju.


Sam Jangkin je govorio da će se usredsrediti na izbore i osvajanje pune republikanske kontrole nad vladom Virdžinije. Međutim, to se nije ostvarilo.

Guverner je prikupio desetine miliona dolara za republikance da bi zadržali većinu u državnom Domu delegata i od demokrata preuzeli kontrolu nad Senatom. Planirao je da republikanci, ako osvoje većinu u državnoj skupštini, usvoje zabranu abortusa poslije 15 nedelja trudnoće.

Jangkin na kraju nije ni imao mogućnost da osvoji predsjedničku nominaciju, s obzirom na to da je u nekim državama istekao rok da se prijavi za stranačke izbore. Takođe, guverneri u Virdžiniji se biraju samo na jedan mandat, zbog čega je njegova politička budućnost još više dovedena u pitanje.

Šta god da uradi, moraće da objasni rezultate izbora ove godine. I biće suočen sa jedinstvenom demokratskom kontrolom nad državnom skupštinom do kraja mandata.

Poraz Elvisovog rođaka u Misisipiju

Utorak nije bio 100 odsto uspješan za demokrate. Stranka je uložila mnogo novca i truda u Misisipi, gdje je Brendon Prisli - rođak Elvisa Prislija - bio protivkandidat republikanskom guverneru Tejtu Rivsu.

Demokrate su se nadale neočekivanoj pobjedi zbog Prislijeve slave i političkog uticaja, kao i zbog promjena odredbi koje su prvobitno bile usvojene da bi se afromaerički kandidati sprečavali da pobijede na državnim izborima. Međutim, te nade nisu urodile plodom.

Rivs je ponovo izabran za guvernera. Bajden je u Misisipiju izgubio 2020. godine sa 17 procenta zaostatka.

Istorijske pobjede

Na nekim izborima su zabilježeni istorijski rezultati. Bivši saradnik u Bijeloj kući Gejb Amo biće prvi afromaerički član Kongresa iz Roud Ajlenda, nakon što je pobijedio na vanrednim izborima za mjesto u Predstavničkom domu.

Sin imigranata iz zapadne Afrike, Amo je pobijedio na stranačkim izborima u septembru, na kojma se birao kandidat za nasljednika kongresmena Dejvida Sisilina koji se penzionisao. Na izborima u utorak, porazio je republikanca Gerija Leonarda, vojnog veterana, u okrugu koji većinski podržava demokrate.

Filadelfija je dobila prvu gradonačelnicu nakon što je demokrata Šerel Parker porazila republikanca Dejvida Oa, u gradu čiji birači ubjedljivo podržavaju demokrate.

XS
SM
MD
LG