Linkovi

Bela kuća: Među američkim taocima Hamasa i trogodišnji dečak


Muškarac u Kelnu posmatra fotografije talaca Hamasa u Izraelu, 8. novembar 2023. (foto AP)
Muškarac u Kelnu posmatra fotografije talaca Hamasa u Izraelu, 8. novembar 2023. (foto AP)

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je u nedelju sa katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem, o razvoju situacije u Gazi i "hitnim pokušajima" da se oslobde taoci koje drži Hamas, saopštila je Bela kuća.

Bajden je osudio držanje talaca od strane Hamasa, među kojima je i trogodišnji američki državljanin čiji su roditelji ubijeni 7. oktobra.

"Dvojica lidera su se složila da svi taoci moraju biti oslobođeni bez daljeg odlaganja“, navodi se u saopštenju.

Do sada je oslobođeno samo četvoro talaca.

Hamas, koji SAD smatraju terorističkom organizacjom, upao je 7. oktobra u Izrael i oteo više od 200 talaca. Ubijeno je više od 1.200 ljudi.

U izraelskom bombardovanju Gaze poginulo je više od 11.000 Palestinaca, od kojih 40 odsto dece, navode lokalne vlasti.

Rojters je prošle nedelje objavio da Katar posreduje između Hamasa i izraelskih zvaničnika oko talaca.

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je za CNN da su u toku "aktivni, intenzivni pregovori" koji uključuju Izrael, Katar, Egipat i SAD o oslobađanju još talaca.

"Cilj je da uradimo ono što je neophodno za pregovaračkim stolom kako bismo obezbedili siguran povratak svih talaca, uključujući i Amerikance“, rekao je Saliven za CNN, napominjući da se devetoro Amerikanaca vodi kao nestalo.

"Ne znamo njihov status, da li su živi ili mrtvi, ali pokušavamo da obezbedimo da budu vraćeni".

Najavio je da će Bret Mekgurk, Bajdenov viši savetnik za Bliski istok, posetiti Izrael u utorak i sastati se sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, a planirane su dalje posete Briselu, Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Kataru.

Vašington je odbacio pozive arapskih lidera i drugih da insistira na tome da Izrael zaustavi napad na Pojas Gaze koji kontroliše Hamas.

U saopštenju Bele kuće o susretu Bajdena sa katarskim šeikom se ne pominje bilo kakva diskusija o prekidu vatre, samo se navodi da su lideri govorili o potrebi „zaštite nevinih civila i pokušajima da se poveća protok humanitarne pomoći u Gazu“.

XS
SM
MD
LG