Linkovi

Osumnjičeni za ranjavanje trojice studenata palestinskog porekla kaže da nije kriv


Policija na mestu pucnjave u mestu Burlington u državi Vermont (Izvor: Rojters)
Policija na mestu pucnjave u mestu Burlington u državi Vermont (Izvor: Rojters)

Četrdesetosmogodišnji Džejson Iton uhapšen je u nedelju popodne kao osumnjičeni za napad vatrenim oružjem na trojicu dvadesetogodišnjih studenata palestinskog porekla u mestu Burlington u državi Vermont, javio je CNN u ponedeljak, a prenosi Rojters. Policija ga sumnjiči da je izvršio zločin iz mržnje.

On je u na suđenju putem video linka izjavio da nije kriv. Određeno mu je zadržavanje u zatvoru, bez kaucije.

Muškarac je u subotu uveče pucao iz pištolja i ranio tri žrtve na ulici u blizini Univerziteta Veromont, nakon čega je pobegao, saopštila je ranije policija Burlingtona. Dve žrtve su državljani, a treća je legalni stanovnik Sjedinjenih Država i sva trojica imaju po 20 godina.

Žrtve su neposredno pre napada razgovarale međusobno na arapskom jeziku, navodi se u izveštaju Instituta za bliskoistočno razumevanje, neprofitne propalestinske organizacije, koja je takođe saopštila da je napadač otvorio vatru na trojicu muškaraca nakon što je počeo da viče na njih i da ih maltretira, što je u suprotnosti sa policijskim navodima da je ubica ispalio četiri hica bez reči.

Dvojica momaka su u trenutku napada nosili kefiju, tradicionalni crno-beli karirani šal bliskoistočnog, najčešće palestinskog porekla.

Porodice su identifikovale žrtve kao Hišama Avartanija, studenta na Univerzitetu Braun na Roud Ajlendu; Kinana Abdela Hamida, studenta Haverford koledža u Pensilvaniji; i Tahsina Ahmeda, koji je pohađao Triniti koledž u Konektikatu.

Sva trojica su diplomci verske škole prijatelja Ramala, privatne obrazovne institucije na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, rekle su porodice.

Dvojica ranjenih studenata posetilo je dom porodice trećeg studenta u Burlingtonu za praznik Dana zahvalnosti.

Do pucnjave je došlo usred porasta antiislamskih i antisemitskih incidenata prijavljenih širom Sjedinjenih Država otkako je 7. oktobra počeo sukob Izraela i Hamasa.

U ovom trenutku niko ne može pogledati ovaj incident i ne posumnjati da je možda reč o zločinu motivisanom mržnjom“, rekao je u ranijem saopštenju načelnik policije Burlingtona Džon Murad.

Zastrašujuće je da postoji naznaka da bi ova pucnjava mogla biti motivisana mržnjom, a policija takvu mogućnost ističe i istražuje kao prioritetnu“, rekao je gradonačelnik Miro Vinberger.

Porodice ranjenih izdale su zajedničko saopštenje u kom su pozvale vlasti da istraže pucnjavu kao zločin iz mržnje, a u tome ih je podržao i američko-arapski komitet za borbu protiv diskriminacije.

Porast antiarapskih i antipalestinskih osećaja koji doživljavamo je bez presedana, a ovo je još jedan primer da ta mržnja postaje nasilna“, rekao je nacionalni izvršni direktor tohg antidiskriminacionog komiteta Abed Ajub.

XS
SM
MD
LG