Linkovi

Stotine stradalih u izraelskim udarima na jug Gaze, Bela kuća kaže da humanitarna pauza nije blizu


Palestinska devojčica ranjena u izraelskom napadu u bolnici h Kan Junisu, 7. decembar 2023. (foto: Rojters/Bassam Massoud)
Palestinska devojčica ranjena u izraelskom napadu u bolnici h Kan Junisu, 7. decembar 2023. (foto: Rojters/Bassam Massoud)

Izraelska vojska saopštila je da je u nastavku borbi u Gazi protiv Hamasa pogodila desetine meta, a u napadima je stradalo najmanje 350 Palestinaca. Izrael je ranije upozorio civile da se sklone na jug Pojasa Gaze, pošto je proširio ofanzivu sa severa na južne ciljeve.

Stanovnici Gaze su pobegli iz Kan Junisa u Rafu, grad na granici sa Egiptom. Ali, kako su za Rojters rekli neki od očevidaca, najmanje 20 civila poginulo je u napadima na skloništa za civile koji su pobegli sa severa.

Izraelska vojska je objavila da su militanti iz pravca Rafe ispalili najmanje jednu raketu, dok je 12 raketa ispaljeno iz područja Al Mavasi.

Ujedinjene nacije saopštile su da je oko 1,87 miliona ljudi interno raseljeno, a da je u dosadašnjim napadima izraelske vojske u Gazi ubijeno više od 16.200 ljudi, većinom žene i deca. Ranjeno je 42.000 ljudi.

Izbeglički kamp u Rafi, 7. decembar 2023. (foto: MAHMUD HAMS / AFP)
Izbeglički kamp u Rafi, 7. decembar 2023. (foto: MAHMUD HAMS / AFP)

Ministarstvo zdravlja u Gazi, pod kontrolom Hamasa, navelo je da se mnogi drugi idalje nalaze zarobljeni pod ruševinama. Sukob je počeo 7. oktobra kada je Hamasa, koji su SAD proglasile za terorističku organizaciju, napao Izrael i ubio 1.200, a oteo 240 ljudi.

Iz Bele kuće je u četvrtak saopšteno da Izrael i Hamas "nisu blizu novog dogovora o humanitarnoj pauzi u konfliktu".

Džon Fajner iz Saveta za nacionalnu bezbednost kaže da Amerika nije dala Izraelu nikakav rok da okonča borbene operacije protiv Hamasa u Gazi, a čak i kada bi se rat danas završio, Hamas bi i dalje predstavljao pretnju.

Fajner je dodao da SAD veruju da su mnoge bezbednosne mete Izraela i dalje na jugu Gaze.

Zabrinutost međunarodnih organizacija

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na bliskom istoku saopštila je da je zbog snažnog bombardovanja situacija u Gazi "očajna", da ne postoje uslovi za dostavu humanitarne pomoći, kao i da su civilna skloništa prepunjena.

Dva meseca od početka rata, ofanziva izaziva nove uzbune na međunarodnom nivou. Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš iskoristio je retko korišćenu mogućnost kako bi upozorio Savet bezbednosti na predstojeću "humanitarnu katastrofu" i pozvao članice da zahtevaju hitan humanitarni prekid vatre.

Gutereš se pozvao na član 99. Povelje UN-a, koji kaže da generalni sekretar može obavestiti Savet o stvarima za koje smatra da ugoržavaju međunarodni mir i bezbednost i izrazio "ozbiljnu zabrinutost zbog katastrofalne situacija u pojasu Gaze i stradanja palestinskog civilnog stanovništva."

"Međunarodna zajednica ima odgovornost da iskoristi sav svoj uticaj da spreči dalju eskalaciju i okonča ovu krizu", rekao je on.

Bilbord u Tel Avivu na kom je ispisano pitanje upućeno generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu: Šta biste Vi radili da je Katarina talac Hamasa?
Bilbord u Tel Avivu na kom je ispisano pitanje upućeno generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu: Šta biste Vi radili da je Katarina talac Hamasa?

Sjedinjene Američke Države su pozvale Izrael da spreči smrt i raseljavanje civila. Ali čini se da će administracija predsednika Džoa Bajdena, koja je obećala nepokolebljivu podršku Izraelu, blokirati svaki napor u UN-a koji bi vodio ka zaustavljanju borbi.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija kažu da u Gazi nema sigurnih mesta. Koordinator UN-a za hitnu pomoć Martin Grifits napisao je na platformi X da niko nije bezbedan.

"Ni bolnice, ni skloništa, ni izbeglički kampovi. Niko nije bezbedan. Ni deca. Ni zdravstveni radnici. Ni humanitarci. Takvo očigledno nepoštovanje osnovne humanosti mora da prestane. Borbe moraju prestati", napisao je on.

Šef Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk upozorio je u sredu da postoji povećan rizik od zločina u Gazi, pozivajući uključene strane da se uzdrže od toga.

"Moje kolege su opisale situaciju kao apokaliptičnu. U ovim okolnostima postoji povećan rizik od zločina", rekao je Turk novinarima u Ženevi.

"Moraju se hitno preduzeti mere - kako zainteresovane strane, tako i sve države, posebno one koje imaju uticaj - kako bi se sprečili takvi zločini", dodao je on.

XS
SM
MD
LG