Linkovi

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre u Gazi


Rezultat glasanja Generalne skupštine Ujedininjenih nacija (Foto: REUTERS/Eduardo Munoz)
Rezultat glasanja Generalne skupštine Ujedininjenih nacija (Foto: REUTERS/Eduardo Munoz)

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

Rezoluciju su podržale 153 zemlje, protiv je bilo 10, a uzdržane su bile 23 članice UN.

Rezolucijom se traži hitan humanitarni prekid vatre, kao i da se sve strane pridržavaju obaveza prema međunarodnom pravu, uključujući međunarodno humanitarno pravo, posebno u pogledu zaštite civila.

Osim toga, poziva se na trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca i na obezbeđivanje pristupa humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Među državama koje su podržale odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija bile su Crna Gora i Srbija.

Sa njom se, između ostalih, nisu saglasile Sjedinjene Države, Izrael i Velika Britanija, dok je Ukrajina bila suzdržana.

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild izjavila je pre glasanja da postoje aspekti dokumenta koje SAD podržavaju, poput potrebe da se hitno reši humanitarna kriza u Gazi, zaštite civili i oslobode taoci.

"Ali, prekid vatre u ovom trenutku, u najboljem slučaju bi bio provremen, a u najgorem opasan po Izraelce - koji bi bili izloženi nemilosrdnim napadima. Bio bi opasan i za Palestince - koji zaslužuju šansu da izgrade bolju budućnost slobodno od Hamasa", rekla je ambasadorka Grinfild.

Rezolucije Generalne skupštine Ujedinnjenih nacija nisu obavezujuće

Rezolucija slične sadržine prethodne sedmice nije usvojena u Savetu bezbednosti UN-a zbog veta Sjedinjenih Država.

U Generalnoj skupštini nema veta, i iako su rezolucije Generalne skupštine neobavezujuće, one imaju političku težinu.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler objasnio je protivljenje SAD rezoluciji Saveta bezbednosti dok je informisao novinare u ponedeljak.

"Jasno smo stavili do znanja da, iako podržavamo humanitarne pauze, mislimo da je prekid vatre koji bi omogućio rukovodstvu Hamasa, koje je osmislilo i planiralo planiralo 7. oktobra, da nastavi da planira buduće napade u Gazi, neprihvatljiv", rekao je Miler.

Palestinac posmatra mesto udara izraelskih snaga na kuće, u Rafi, u jugu Pojasa Gaze, 12. decembra 2023.
Palestinac posmatra mesto udara izraelskih snaga na kuće, u Rafi, u jugu Pojasa Gaze, 12. decembra 2023.

Uoči sednice UN borbe u Gazi su nastavljene uključujući izraelske vazdušne napade na ciljeve u centralnoj i južnoj Gazi.

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da su njihovi vazdušni udari bili usmereni na mesta za lansiranje raketa širom Pojasa Gaze i da su kopnene trupe tokom napada pronašle 250 raketa, minobacačkih granata i raketa.

IDF je objavio još jedan snimak za koji tvrdi da potvrđuje da je Hamas u džamiji u Džabaliji skladištio oružje, uključujući puške, granate, okvire municije "od kojih su neki u džakovima UNRWA - sve za izvođenje terorističkih napada protiv izraelskih civila".

Na Zapadnoj obali, koju su okupirali Izraelci, palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su izraelske snage ubile četiri Palestinca u gradu Dženin.

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca saopštilo je da je smrt posledica izraelskog udara dronom.

Oko 270 Palestinaca je ubijeno na Zapadnoj obali od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i pokretanja izraelske ofanzive za iskorenjivanje Hamasa u Pojasu Gaze.

Svetska zdravstvena organizacija pozvala je u utorak na "zaštitu zdravstvenih radnika i humanitarnu pomoć u Gazi".

U njemu se navode poteškoće na koje je tim SZO naišao dok je pokušavao da isporuči medicinske zalihe bolnici u gradu Gazi i da evakuiše teško povređene pacijente, navodeći da je bilo kašnjenja na vojnim kontrolnim punktovima i da su radnici Palestinskog Crvenog polumeseca privedeni.

"Narod Gaze ima pravo na pristup zdravstvenoj zaštiti", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus. "Zdravstveni sistem mora biti zaštićen. Čak i u ratu".

Humanitarna agencija UN saopštava da, dok se ograničene isporuke pomoći nastavljaju u oblasti Rafa u južnoj Gazi, u blizini egipatske granice, borbe su u velikoj meri odsekle druge delove Gaze od primanja pomoći.

Izrael je saopštio da otvara drugu lokaciju za inspekciju pomoći pre nego što bude uneta u Gazu, omogućavajući da se skrining obavi na graničnom prelazu Kerem Šalom. Sva pomoć koja ulazi u Gazu i dalje će ići preko prelaza Rafa, gde je broj kamiona pomoći koji ulaze svakog dana daleko manji od predratnog nivoa, saopštavaju UN.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je u ponedeljak da Izrael nema nameru da trajno ostane u Gazi.

"Izrael će preduzeti sve mere kako bi uništio Hamas, ali nemamo nameru da ostanemo trajno u Pojasu Gaze. Mi brinemo samo o sopstvenoj bezbednosti i bezbednosti naših građana duž granice sa Gazom", rekao je Galan novinarima.

On nije dao nikakav vremenski okvir za završetak rata i rekao je da bi izraelska vojna aktivnost mogla da se nastavi mesecima.

Izraelski vojnici tokom borbi u kvartu Šajaija u gradu Gaza, tokom borbi protiv palestinske islamističke grupe Hamas, 8. decembra 2023.
Izraelski vojnici tokom borbi u kvartu Šajaija u gradu Gaza, tokom borbi protiv palestinske islamističke grupe Hamas, 8. decembra 2023.

Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da je skoro 18.000 ljudi, uglavnom žena i dece, ubijeno u izraelskoj vazdušnoj i kopnenoj ofanzivi u poslednjih sedam nedelja.

Izrael je započeo vojnu kampanju za uništenje Hamasa nakon što su Hamasovi borci prešli u južni Izrael 7. oktobra. Izrael je saopštio da je 1.200 ljudi ubijeno i oko 240 zarobljenih u terorističkom napadu.

Zbog borbi, svoje domove u Gazi je napustilo oko 1,9 miliona ljudi, a mnogi su potražili sklonište na jugu u prenaseljenim objektima usred upozorenja o lošim sanitarnim uslovima i pretnji od porasta zaraznih bolesti.

Dopisnica Glasa Amerike iz Ujedinenih nacija, Margaret Bešir i šef Biroa Stejt Dipartmenta Najki Čing učestvovali su u pisanju ovog izveštaja. Neke informacije stigle su od agencija Rojters, Asošijeted pres i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG