Linkovi

SAD izvršile udare u Iraku, oborile dronove i rakete iznad Crvenog mora


Arhiva - Državni sekretar Lojd Oston tokom posete vazduhoplovnoj bai Irbil, u Iraku, 7. marta 2023.
Arhiva - Državni sekretar Lojd Oston tokom posete vazduhoplovnoj bai Irbil, u Iraku, 7. marta 2023.

Američke snage izvele su u ponedeljak napade na milicije koje podržava Iran u Iraku kao odgovor na napad dronom u kojem su povređena tri pripadnika američke vojske.

Američki udari bili su usmereni na tri lokacije koje koriste Kataib Hezbolah i srodne grupe, rekao je u saopštenju seketar odbrane SAD Lojd Ostin:

"Ovi precizni udari su odgovor na seriju napada na američko osoblje u Iraku i Siriji od strane milicija koje sponzoriše Iran, uključujući napad Kataib Hezbolaha povezanog sa Iranom i srodnih grupa na vazdušnu bazu Erbil ranije danas, sa namerom da poremete i degradiraju sposobnosti iranskih militantnih grupa koje su direktno odgovorne".

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson rekla je da je Kataib Hezbolah, kao deo krovne grupe militanata koje podržava Iran, preuzeo odgovornost za napad u ponedeljak i da je jedan od pripadnika američke vojske teško povređen.

Iračka vlada se usprotivila američkim vazdušnim napadima, nazvavši ih "neprijateljskim aktom" i kršenjem suvereniteta Iraka.

Američke i koalicione snage delovale su u regionu u okviru misije suprotstavljanja grupi Islamska država u Iraku i Siriji.

Te snage su bile izložene uzastopnim napadima proksi snaga koje podržava Iran, sa oko 100 napada otkako je Izrael započeo ofanzivu sa ciljem eliminacije militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze.

Američka vojska je saopštila da je poremetila većinu tih napada, ili da nisu uspeli da dođu do svojih ciljeva i da nisu naneli štetu. Ali u nekoliko, poput onog od ponedeljka, povređeno je američko vojno osoblje.

Prethodni udari odmazde bili su usmereni na Kataib Hezbolah i druge grupe, uključujući i udare SAD u novembru.

U međuvremenu, iz Pentagona je u utorak saopšteno da su američke snage oborile najmanje 12 dronova i nekoliko raketa koje su Huti iz Jemena ispalili na brodove u Crvenom moru.

"Nije pričinjena šteta na brodovima niti je bilo prijavljenih povreda", saopšteno je iz američke Centralne komande i navedeno da je u periodu od 10 sati ispaljeno 12 dronova i pet raketa.

Huti su prethodno preuzeli odgovornost za raketni napad na brod u Crvenom moru i napad dronom prema Izraelu, kao odgovor na izraelsku ofanzivu u Gazi. Reč je o najnovijem napadu u nizu udara dronovima i raketama izvedenim od izbijanja rata između Izraela i Hamasa.

XS
SM
MD
LG