Linkovi

Ukrajina napala ruski brod na Krimu, Rusija granatirala železničku stanicu u Hersonu


Fotografija oštećenog ruskog broda na Krimu (Foto: Handout / Telegram / @VentdeCrimee / AFP)
Fotografija oštećenog ruskog broda na Krimu (Foto: Handout / Telegram / @VentdeCrimee / AFP)

Ukrajinske snage napale su ruski desantni brod na Krimu, pogodivši deo ruske crnomorske flote za koju ukrajinsko vazduhoplovstvo navodi da prevozi bespilotne letelice iranske proizvodnje. U međuvremenu, jedna osoba je stradala u ruskom napadu na železničku stanicu u Hersonu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u ukrajinskom napadu oštetećen brod Novočerkask u bazi u Feodosiji.

Sergej Aksjonov, guverner Krima kojeg je postavila Rusija, rekao je na Telegramu da je u napadu poginula jedna osoba, a dve su povređene.

Ruske novinske agencije su javile da je predsednik Vladimir Putin obavešten o napadu.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su saopštile da su koristile krstareće rakete i da je u napadu uništen brod.

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikolaj Oleščuk podelio je video na Telegramu koji prikazuje ogromnu eksploziju u Feodosiji na Krimu.

"A flota u Rusiji je sve manja i manja", rekao je Oleščuk.

Videli smo koliko je eksplozija bila snažna. Brod teško da može da preživi tako nešto", rekao je za Radio Slobodna Evropa portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Juri Ihnat.

Britanski sekretar za odbranu Grent Šaps napisao je na Eksu da "najnovije razaranje Putinove mornarice pokazuje da nisu u pravu oni koji veruju da je došlo do zastoja u ratu u Ukrajini", te da je "tokom protekla 4 meseca uništeno 20 odsto ruske crnomorske flote" i da je dovedena u pitanje dominacija Rusije u Crnom moru.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da su ruske snage granatirale železničku stanicu u Hersonu.

"Na stanici je bio voz za evakuaciju. Sve službe su sada na licu mesta. Utvrđuje se broj mrtvih i povređenih. Bilo je mnogo civila tamo", rekao je Zelenski u video obraćanju.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko naveo je na Telegramu da je najmanje jedna osoba poginula, a četiri povređene.

"Oko 140 civila je čekalo na voz za evakuaciju. U tom trenutku je neprijatelj počeo masovno bombardovanje grada", naveo je Klimenko. Dodao je da je poginuo policajac, a da su od šrapnela povređena dva policajca i dva civila.

Ukrajinska vojska je takođe izvestila da je u utorak oborila 13 od 19 dronova koje je Rusija koristila u napadima tokom noći. Rečeno je da su dronovi uništeni u oblastima Odesa, Herson, Nikolajev i Hmeljnicki.

Rusija je u ponedeljak saopštila da su njene snage zauzele strateški grad Marijinka u istočnoj Ukrajini. Načelnik Generalštaba ukrajinske vojske Valerij Zalužni rekao je u utorak da su se ukrajinske snage povukle u severna predgrađa tog grada.

Dodao je da su ukrajinski vojnici kontrolisali grad gotovo dve godine, ali da su ga Rusi u potpunosti uništili.

"Taj grad više ne postoji", rekao je Zalužni i to uporedio sa Bahmutom, koji je sravnjen sa zemljom do kada su ga Rusi osvojili.

Marijinka je relativno mali grad — sa predratnim stanovništvom ispod 10.000 — ali, prema britanskim obaveštajnim podacima, ruska vojska je nastojala da ga zauzme kako bi napredovala dalje na zapad i bolje zaštitila okupirani grad Donjeck.

Stigla finansijska pomoć

Ukrajina je takođe u ponedeljak saopštila da je dobila finansijsku pomoć u iznosu od 1,34 milijarde dolara, uglavnom preko Svetske banke, što su sredstva koja će se delimično koristiti za kompenzaciju socijalnih programa za novac izgubljen za finansijske potrebe bezbednosti i odbrane.

Ministarstvo finansija saopštilo je da se paket sastoji od kredita Svetske banke od 1,086 milijardi dolara, granta Norveške od 190 miliona dolara, od Sjedinjenih Država 50 miliona i od Švajcarske 20 miliona dolara.

"Međunarodna finansijska pomoć je značajan doprinos održavanju finansijske i ekonomske stabilnosti Ukrajine i omogućava nam da obezbedimo prioritetne socijalne izdatke tokom rata", rekao je ministar finansija Sergej Marčenko.

"Od početka invazije u punom obimu, vlade Japana, Sjedinjenih Država, Norveške i Švajcarske su u više navrata pokazivale svoju nepokolebljivu podršku i solidarnost Ukrajini", dodao je on.

U ponedeljak kasno, u tekstu nacrta zakona objavljenom na sajtu ukrajinskog parlamenta predloženo je snižavanje starosne granice za one koji mogu da budu mobilisani na borbenu dužnost sa 27 na 25 godina.

U nacrtu teksta precizirano je koji građani Ukrajine će biti podvrgnuti upisu na vojnu registraciju regruta i navodi se da će se to odnositi na one "koji su navršili 25 godina".

Predsednik Volodimir Zelenski je na svojoj konferenciji za novinare na kraju godine 19. decembra rekao da je vojska predložila mobilizaciju još 450.000-500.000 Ukrajinaca, ali da je to "veoma osetljivo" pitanje o kojem će vojska i vlada razgovarati pre nego što odluče da li da pošalju predlog parlamentu.

Zelenski, koji još nije javno podržao predlog, rekao je 19. decembra da želi da čuje još argumenata za mobilizaciju dodatnih ljudi. "Ovo je veoma ozbiljan broj", rekao je on.

Ihar Tsihanenka i Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda doprineli su ovom izveštaju. Korišćeni su neki materijali Asošiejted presa, Agencije Frans pres i Rojtersa.

XS
SM
MD
LG