Linkovi

Iran optužio Ameriku i Izrael da stoje iza eksplozija blizu Sulejmanijevog groba, Bela kuća negira


ARHIVA - Fotografija iranskog generala Kasema Sulejmanija koji je ubijen u napadu američkim dronom 3. januara 2020. godine (Foto: Reuters)
ARHIVA - Fotografija iranskog generala Kasema Sulejmanija koji je ubijen u napadu američkim dronom 3. januara 2020. godine (Foto: Reuters)

Viši savetnik iranskog predsednika okrivio je Izrael i Sjedinjene Države za dve eksplozije u kojima je poginulo najmanje 95 ljudi na jugu zemlje.

Prethodno je objavljeno da je broj žrtava 103, ali je potom Bahram Einolahi, iranski ministar zdravlja, saopštio da je broj poginulih manji, kao i da su mnogi od 211 povređenih u kritičnom stanju.

„Vašington kaže da SAD i Izrael nisu imali nikakvu ulogu u terorističkom napadu u Kermanu u Iranu. Zaista? Lisica prvo namiriše sopstvenu jazbinu“, napisao je Mohamed Džamšidi na društvenoj mreži Eks.

"Da ne bude zabune. Odgovornost za ovaj zločin leži na američkim i cionističkim režimima, a terorizam je samo oruđe".

SAD nisu videle nikakve indikacije da je Izrael stoji iza eksplozije, rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Metju Miler, portparol Stejt Departmenta, na konferenciji za medije je negirao da su SAD umešane u eksplozije i nemaju razloga da veruju ni da je Izrael iza toga.

„To zaista izgleda kao teroristički napad, ono što je ISIS uradio u prošlosti, i to je naša stalna pretpostavka u ovom trenutku“, rekao je novinarima visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

Sulejmani je ubijen u napadu američkim dronom 3. januara 2020. godine.

Iranska državna televizija izvestila je o dve eksplozije tokom ceremonije obeležavanja godišnjice ubistva iranskog generala, na groblju u Kermanu gde je sahranjen.

"Eksplozije su izazvane terorističkim napadima", rekao je lokalni zvaničnik u provinciji Kerman.

Nournjuz, medij koji se smatra polu-zvaničnim, objavio je da je nekoliko kanistera sa gasom eksplodiralo na putu koji vodi ka groblju.

Hitna pomoć zbrinjava povređenog u eksploziji u Kermanu, 3. januar 2023. (Foto: AP/ Mahdi Karbakhsh Ravari)
Hitna pomoć zbrinjava povređenog u eksploziji u Kermanu, 3. januar 2023. (Foto: AP/ Mahdi Karbakhsh Ravari)

Državna televizija je prikazala kako radnici Crvenog polumeseca zbrinjavaju ranjene na ceremoniji, gde su se okupile stotine Iranaca.

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napad koji se dešava u trenutku visokih tenzija na Bliskom istoku i dan pošto je u Bejrutu ubijen visoki zvaničnik Hamasa.

Izrael je do sada izvodio napade u Iranu zbog nuklearnog programa, kao i ciljana ubistva, ali ne i bombaške napade sa velikim brojem žrtava.

Sunitske ekstremističke grupe, uključujući i Islamsku državu, izvodile su napade na civile, većinske šiite u Iranu, ali ne i u Kermanu koji je bio relativno miran.

Iran ima mnogo neprijatelja koji bi mogli biti iza ovog napada, uključujući i grupe u egzilu, militante i države. Iran podržava Hamas, kao i libansku militantnu šiitsku grupu Hezbolah, kao i Hutije u Jemenu.

Iranski general Sulejmani, koji je ubijen u američkom napadu dronom za vreme mandata Donalda Trampa.

Smatra se osnivačem iranskih ekstrimističkih aktivnosti u regionu. Pomagao je sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu posle Arapskog proleća 2011.

Osude napada

Evropska unija je u sredu pozvala da odgovorni za eksplozije u Iranu budu privedeni pravdi.

"EU najsnažnije osuđuje bombaške napade u gradu Keramnu i izražava solidarnost sa narodom Irana. Taj teroristički čin je izazvao šokantan broj civilnih žrtava", saopštila je portparolka EU za spoljnu politiku.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saučešće iranskim vlastima zbog eksplozije u Kermanu, prenela je novinska agencija RIA Novosti. Putin je osudio "terorizam u svim oblicima" i rekao da je napad na mirne ljude bio "šokantan po svojoj surovosti i ciničnosti."

XS
SM
MD
LG