Linkovi

Šef Pentagona ima rak prostate, Bajden saznao naknadno


Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin, arhiva (AP Photo/ Maya Alleruzzo)
Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin, arhiva (AP Photo/ Maya Alleruzzo)

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin imao je minimalno invazivnu operaciju 22. decembra, pošto mu je dijagnostikovan rak prostate, saopštili su lekari iz vojne bolnice Volter Rid. Ostin je hospitalizovan prvog dana ove godine, ali njegovi podređeni, kao ni nadređeni, nisu znali da je u bolnici, a razlog takođe nije javno saopšten.

Lekari su sada objavili da je Ostin hospitalizovan 1. januara zbog infekcije urinarnog trakta koja je usledila posle operacije.

"Infekcija je prošla. Stanje ide ka boljem i očekujemo da se potpuno oporavi, iako taj proces ide sporo. Dok je bio u bolnici, sekretar Ostin nikada nije gubio svest, niti je bio pod opštom anestezijom", navodi se u saopštenju bolnice Volter Rid koje je objavio Pentagon.

Portparol Pentagona je rekao da Ostin nije ponudio ostavku, niti to planira da uradi.

U javnosti se postavljalo pitanje zbog čega Ostin o odlasku u bolnicu nije na vreme obavestio svoje najbliže saradnike, niti javnost, i da li je time prekršio pravila.

Nepoznanice o hospitalizaciji Lojda Ostina
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Iz Bele kuće je saopšteno da je predsednik Džo Bajden tek u utorak saznao da Ostin ima rak prostate. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da Bajden ima kontrolu nad svojom vladom, iako nije znao oko mesec dana da šef Pentagona ima rak.

"Nije optimalno da ovakva situacija toliko dugo traje, da o tome ne znaju vrhovni komandant ili savetnik za nacionalnu bezbednost. To ne bi trebalo tako da se dogodi. Nije dobro. Želimo da osiguramo da se ne ponovi", rekao je Kirbi.

Ponovio je da predsednik ima puno poverenje u Ostina i da se raduje njegovom povratku u Pentagon.

Šef kabineta Bele kuće Džef Zajnc prethodno je naložio da se hitno preispitaju pravila u slučajevima kada visoki zvaničnici ne mogu da obavljaju svoju dužnost

Ostin je primljen u bolnicu 1. januara. Njegova zamenica Ketlin Hiks o tome je obaveštena nekoliko dana kasnije kada je preuzela njegove dužnosti, a predsednik Bajden je za to saznao 4. januara. Bajden je na vrhu lanca vojne komande i direktno je nadređen Ostinu, čija je dužnost da u svakom momentu može da odgovori na bilo kakvu krizu nacionalne bezbednosti.

Iz Bele kuće je u ponedeljak saopšteno da Bajden ceni što je šef Pentagona preuzeo "punu odgovornost" što nije obavestio Belu kuću o hospitalizaciji.

Sedamdesetogodišnji Ostin je u saopštenju u subotu, 6. januara, naveo da preuzima odgovornost za tajnost u vezi sa prijemom u bolnicu, i dodao da on odlučuje o tome koje će informacije o njegovom zdravlju biti objavljene.

To što Pentagon nije objavio da je Ostin hospitalizovan i što najviši zvaničnici za to danima nisu znali, ukazuje na manjak transparentnosti u vezi sa Ostinovom bolešću, koliko je ozbiljna i kada bi mogao da napusti bolnicu.

Takva tajnost nije praksa kada je reč o visokim američkim zvaničnicima i članovima kabineta.

Drugi zvaničnici su objavljivali informacije o svojim bolničkim lečenjima. Recimo, sekretar za pravosuđe Merik Garland je išao na operaciju 2022. i o tome unapred informisao javnost, kao i o rokovima oporavka.

XS
SM
MD
LG