Linkovi

Preliminarni rezultati popisa: Crna Gora ima više stanovnika nego 2011.


Konferencija za novinare predstavnika Uprave za statistiku Crne Gore (Foto: VOA)
Konferencija za novinare predstavnika Uprave za statistiku Crne Gore (Foto: VOA)

Uprava za statistiku Crne Gore predstavila je preliminarne rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, prema kojima u toj zemlji živi 633.158 stanovnika, što je, kako su saopštili, 2,6 odsto više u odnosu na popis iz 2011.

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković saopštila je, odgovarajući na pitanje novinara, da “dijaspora nije uključena u preliminarne podatke o broju stanovnika u Crnoj Gori”, objašnjavajući da je ukupan broj popisanih lica sa dijasporom 673.203 osobe.

“Ta razlika može, a ne mora biti dijaspora jer se tokom obrade podataka mogu utvrditi određeni slučajevi duplikata, ili da su se popisala lica koja nijesu jedinice popisa, a to će se utvrditi računsko-logičkom kontrolom", pojasnila je Remiković.

Objavljeni preliminarni rezultati popisa u Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Na konferenciji za novinare Uprave za statistiku, takođe, je saopšteno da će podaci o broju stranaca u Crnoj Gori biti saopšteni nakon konačne obrade podataka.

“Stranci se uključuju u ovaj broj 633 hiljade, samo što u ovom trenutku ne možemo izdvojiti broj stranaca. Za to nam je neophodan unos i obrada podataka”, kazao je direktor Uprave za statistiku Miroslav Pejović.

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković kazala je da porast broja stanovnika zabilježen u 13 crnogorskih opština.

“U apsolutnom broju, najveći porast broja stanovnika je u Podgorici. Najviše stanovnika je u Podgorici, Nikšiću, Baru i Bijelom Polju. U tim opština živi nešto više od 50 osto ukupnog broja stanovnika u Crnoj Gori. Najmanje stanovnika je u gradovima na sjeveru Šavniku, Plužinama i Žabljaku”, kazala je Remiković na konferenciji za novinare.

Ona je saopštila i da je rast domaćinstava bio nešto veći od porasta broja stanovnika, a “najveći broj zabilježen u Podgorici, Nikšiću, Baru i Bijelom Polju”.

“Kada govorimo o domaćinstvima rast je nešto veći, imamo 217.441 domaćinstvo, a kada govorimo o stanovima imamo rast oko 26 odsto i odnosi se na 396. 893 stana za koje su prikupljeni podaci”, navela je Remiković.

Iz Monstata je saopšteno da je popis realizovan uspješno, profesionalno i u skladu sa zakonom.

Direktor Uprave za statistiku Miroslav Pejović kazao je, odgovarajući na pitanja novinara, da “nije bilo novih zloupotreba, a da su materijali iz svakog domaćinstva gdje je korišćenja "piši-briši" olovka predati policiji”.

"Vjerodostojnost svih podataka je utvrđena, nema razlike na duplikatu i originalu, a ostavljam nadležnim organima da utvrde zašto su korišćene 'piši-briši' olovke", pojasnio je Pejović.

Iz Monstata je rečeno da će unos podataka trajati do šest mjeseci, nakon čega će biti poznati podaci i o drugim obilježjima stanovništva. Iz Uprave za statistiku su naglasili da su preliminarni podaci podložni promjenama.

Popis koji je u Crnoj Gori održan od 3. do 28. decembra prošle godine drugi je od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine.

Početak popisa je više puta odgađan zbog izostanka dogovora vlasti i opozicije o postojanju adekvatnih uslova za njegovo sprovođenje, zbog čega je opozicija najavljivala i bojkot popisa.

Tako je nova Vlada Crne Gore početak popisa, koji je bio najavljen za 1. novembar, odgodila za 30. novembar.

Uslijedio je dogovor Vlade, opozicije i vijeća manje brojnih naroda, pa je potpisan Sporazum o popisu kojim je, između ostalog, predviđeno proširivanje popisnih komisija, kontrola unosa prikupljenih podataka, izrada softvera za njihovu provjeru i zabrana partijama da sprovode kampanju vezanu za popis.

Posljednji zahtjev najjače opozicione stranke DPS-a za odgađanje popisa stanovništva u Crnoj Gori bio je krajem novembra. U toj partiji su smatrali da nisu ispunjeni svi uslovi iz Sporazuma koji je opozicija potpisala sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem, naročito uslovi vezani za softver koji bi građanima omogućio provjeru svojih popisnih podataka. Predsjednik Vlade Milojko Spajić tada je popis odgodio za 3. decembar.

Posljednji popis u Crnoj Gori održan je prije 12 godina, a prema tada dobijenim podacima Crna Gora ima 620.000 stanovnika.

Popis stanovništva u Crnoj Gori trebalo je da bude sproveden i 2021, ali je odgođen zbog pandemije korona virusa.

XS
SM
MD
LG