Linkovi

Počelo suđenje roditeljima dečaka koji je počinio masakr u "Ribnikaru", javnost isključena sa glavnog pretresa


Suđenje roditeljima maloletnog K.K. u Višem sudu u Beogradu (foto:Fonet)
Suđenje roditeljima maloletnog K.K. u Višem sudu u Beogradu (foto:Fonet)

Suđenje roditeljima maloletnog dečaka koji je optužen da je 3. maja prošle godine u školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro učenika i školskog čuvara počelo je u ponedeljak u Višem sudu, a sudsko veće na čijem čelu se nalazii Zoran Božović prihvatilo je predlog tužioca i odlučilo da se javnost isključi "radi zaštite interesa maloletnih osoba i zaštite javnog reda".

Suđenju u beogradskoj Palati pravde moći će da prisustvuje samo stručna javnost, ali uz obavezu da sve što čuju tokom procesa čuvaju kao profesionalnu tajnu.

U suprotnom - ako budu odavali ili komentarisali detalje iz sudskog postupka - biće krivično procesuirani, prenosi agencija Fonet.

Postupajući javni tužilac Nikola Uskoković tražio je prethodno od suda da se javnost isključi za ceo glavni prestes zbog zaštite interesa maloletnika.

Na prvom glavnom pretresu samo je pročitana optužnica, bilo je uvodnih izlaganja tužilaštva i jednog dela odbrane, izjavio je punomoćnik porodica preživele dece, advokat Marko Janković.

On je rekao da će na sledećem pretresu u utorak biti nastavljeno uvodno izlaganje ostalih branilaca i da će biti uvodnih izlaganja oštećenih.

Govoreći o odluci suda da isključi javnost iz slučaja, Janković je rekao da su u vezi s tim podeljeni stavovi i dodao da njegovi klijenti "nisu bili protiv toga da bude javno".

Borović: Ishitrena odluka suda

"Odluka suda da javnost bude isključena sa suđenja roditeljima dečaka koji je u školi Vladislav Ribnikar ubio učenike i školskog čuvara ishitrena je i prenagljena, posebno imajući u vidu da je tužilaštvo odustalo od ispitivanja svih posebno osetljivih svedoka, zbog kojih je i tražilo isključivanje javnosti", rekla je advokat optuženih Irina Borović.

Ona je novinarima ispred Palate pravde rekla da je u ponedeljak u skladu sa Krivičnim zakonikom bilo izjašnjavanja o krivici i da se nada da će u daljem postupku sud ponovo razmotriti svoju odluku i da će javnost moći da se upozna sa svime što mesecima iščekuje da sazna.

Navela je da je na sudu pročitana optužnica, da je odbrana izložila uvodna izlaganja i da će u utorak suđenje biti nastavljeno iznošenjem odbrana okrivljenih.

Borović je ocenila da javnost vapi da sazna šta se dogodilo i napomenula da je krivični postupak po Ustavu i zakonu prevashodno javan i jedan od elemenata prava na pravično suđenje i nešto što se podrazumeva, posebno zbog izrazitog interesovanja javnosti.

Ona je rekla da smatra da će mediji konačno početi da se ponašaju obazrivo i objektivno kada je u pitanju postupak i ocenila da informacije do sada "nisu curele tek tako".

Dodala je da se odbrana nije nijednom izjašnjavala povodom postupka, a da su ponomoćnici oštećenih gostovali u različitim emisijama i konstano davali izjave za medije čime su "prilično dezinformisali javnost".

Odluci suda ranije se usprotivio i advokat optuženih Borivoje Borović, ocenivši da su razlozi koje je navelo tužilaštvo "paušalini" i da je interes maloletnika već povređen tokom celog postupka.

Borović je rekao da "ne stoji" ni zahtev tužioca za isključenje javnosti zbog zaštite javnog reda, ocenivši da javnost mora da bude obaveštena o celom postupku.

Naglasio je i da su učenici vraćeni u istu školu i da na to niko ne obraća pažnju, a da se "država izruguje" zahtevima roditelja da se škola pretvori u memorijalni centar.

Borović je rekao i da odbrana neće tražiti da maloletnici svedoče u postupku.

Sa Borovićevim ocenama saglasili su se i advokati drugooptuženih - vlasnika streljačkog kluba i instruktora u tom klubu u kojem je dečak, kako se sumnja - učio da puca.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu predloženo da sud oca Vladimira Kecmanovića osudi 12 godina zatvora, majku Miljanu Kecmanović na dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba Ratka I. i instruktora u tom klubu Nemanju M. predložena kazna zatvora od po tri godine.

Suđenju prisustvuje i glavni javni tužilac Nenad Stefanović.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je 10. oktobra optužnicu protiv oca i majke maloletnog napadača koji je 3. maja prošle godine u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet đaka i školskog čuvara i ranio šest osoba.

Otac maloletnog napadača optužen je za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Prema optužnici, sumnja se da je Kecmanović obučavao dete kako da rukuje oružjem, kao i da nije obezbedio uslove za čuvanje vatrenog oružja.

"Postoji opravdana sumnja da je okrivljeni u periodu od godinu dana pre tragdeije u osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' obučavao svog sina od 13 godina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem kao i pripadajućom municijom", naveo je tada glavni javni tužilac Nenad Stefanović.

Optužnica je protiv majke maloletnog K.K. podignuta zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i promet oružja.

Protest roditelja ubijene dece u "Ribnikaru": 3. maj i dalje traje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

U slučaju „Ribnikar“ u toku su i dva parnična postupka u kojima oštećene porodice tuže porodicu Kecmanović (maloletnog dečaka i njegove roditelje), školu „Vladislav Ribnikar“, kao i državu. Porodice traže naknadu nematerijalne štete na ime pretrpljene duševne boli zbog smrti bliske osobe.

Ta dva parnična postupka su jedini u kojima je tužen maloletni K.K, s obzirom na to da nije obuhvaćen krivičnim postupkom u ovom slučaju, jer je po zakonu krivično neodgovoran pošto je imao 13 godina u trenutku kada je počinio masakr.

Masovno ubistvo u beogradskoj osnovnoj školi 3. maja i ono koje je usledilo u manje od 48 sati u selima Dubona i Orašje kod Beograda u kome je ubijeno osam, a ranjeno 14 osoba pokrenuli su talas protesta u gradovima širom Srbije.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije Fonet

XS
SM
MD
LG