Linkovi

Lajčak u Prištini: Važno da Kosovo i Srbija primene sporazume pre evropskih i američkih izbora


Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak u obraćanju novinarima u Prištini
Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak u obraćanju novinarima u Prištini

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je nakon sastanka sa kosovskim zvaničnicima u Prištini da očekuje da će uskoro doći do konkretnih koraka koji se odnose na primenu sporazuma iz februara i marta prošle godine koje su u Briselu i Ohridu postigli Kosovo i Srbija.

„Sada je u fazi priprema seta narednih preporuka koje će biti predstavljene rukovodstvu i zemljama članicama EU, a za nekoliko nedelja biće donete konkretne odluke o koracima koje planiramo da preduzmemo u nastavku primene sporazuma. Međutim, ono što moram da naglasim je da smo možda izgubili mogućnost da nastavimo dalje sa procesom i to je ono što naravno ne želim i nastaviću da dajem sve od sebe da dođemo do konkretnih rezultata“.

Lajčak je podsetio da u junu slede izbori za Evropski parlament, a krajem godine i predsedenički izbori u SAD, što prema njegovim rečima „znači da će pažnja javnosti kasnije biti usmerena na te procese“, zbog čega je juče i danas boravio u Beogradu i Prištini, kako bi razgovarao o procesu normalizacije Srbije i Kosova i tome „šta može da se uradi do ovih izbora“

„Kao što znate do kraja prošle godine smo u toku procesa dijaloga uspeli da rešimo mnoga pitanja uključujući sporazum o energetici, RKS tablicama i režimu stikera koji su dokaz o postignutom napretku, ali nije bilo većeg napretka kada govorimo o široj slici u vezi normalizacije međusobnih odnosa. Imamo sporazum iz februara i marta prošle godine i ne trebamo više postavljati pitanje šta treba da se uradi, ne moramo više ni sebi da postavimo pitanje kako da to uradimo, nego pitanje je kad da to uradimo i naravno ako pitate mene - treba odmah to da uradimo bez ikakvog odlaganja i da krenemo sa implementacijom“.

Na pitanje da li je kosovska vlada spremna da odloži odluku u vezi supenzije dinara, Lajčak je rekao da će o tome sutra biti saopštena informacija.

„Razgovarali smo o ovom pitanju vezano za odluku Centralne banke Kosova, ali ja nisma portparol Vlade Kosova da se oglašavam u njihovo ime i biće informacija sutra“.

Na pitanje u vezi sa slučajem Banjska i da li će biti međunarodne istrage u vezi s tim događajem od 24.septembra prošle godine, Lajčak je naveo da je Banjska uvek tema svih sastanaka, pa i jučerašnjeg u Beogradu.

„Što se Banjske tiče da razgovaram na ovu temu svaki put kad se sretnem sa zvaničnicima, takođe smo o ovom pitanju razgovarili juče u Beogradu. Javnost i zemlje članice EU očekuju konkretne rezultate u identifikovanju ljudi koji su odgovorni za ovo i konsekvence. Što se same istrage tiče ne postoji istraga koju vodi EU, tako da ne mogu da vam dam više informacija vezanih za ovo pitanje. Mi dobijamo informacije od zemalja članica EU i od naših partnera“.

Lajčak je naveo da je sa Kurtijem, i njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem, imao dugu diskusiju i da će sada analizirati sve što je čuo danas u Prištini i juče u Beogradu.

„Informisaću rukovodstvo i zemlje članice EU koji su sledeći koraci u ovom procesu, jer je potrebno iskoračiti sa konkretnim benefitima za sve građane koji žive ovde“, rekao je Lajčak.

Specijalni izaslanik EU se prethodno sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, koja je ponovila stav da nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) treba da protumači Ustavni sud Kosova.

Ona je izrazila zabrinutost u vezi sa nekim odredbama tog dokumenta, koje, kako je rekla, mogu biti izazovne tokom sprovođenja u praksi.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednice Kosova, Osmani je “istakla posvećenost Kosova, kao konstruktivne strane u procesu dijaloga, i naglasila da Briselski sporazum od 27. februara i Ohridski aneks od 18. marta prošle godine moraju biti u potpunosti sprovedeni”.

Miroslav Lajčak, specijalni izaslani EU za dijalog Beograda i Prištine i Vjosa Osmani, predsednica Kosova (Foto: Vlada Kosova)
Miroslav Lajčak, specijalni izaslani EU za dijalog Beograda i Prištine i Vjosa Osmani, predsednica Kosova (Foto: Vlada Kosova)

“Predsednica Osmani je ponovila potrebu da se ukinu mere Evropske unije protiv Kosova, koje su nepravedne i stvaraju nedostatak ravnoteže u dijalogu. S tim u vezi, ona je ponovila da je Kosovo ponudilo organizovanje novih izbora na severu zemlje u skladu sa zakonskim okvirom Kosova, tako što je usvojilo i administrativno uputstvo, pri čemu je istakla njena očekivanja da će ovo pravo građana biti realizovano bez odlaganja i u skladu sa procedurama i zakonodavstvom na snazi”, saopšteno je iz kabineta predsednice Kosova.

Na sastanku su, kako se navodi, “pozdravljena najnovija dostignuća što se tiče sprovođenja sporazuma o energetici i registarskim tablicama, kao koraci ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”.

Lajčak se na Kosovu sastao i sa komantantom KFOR-a Ozkanom Ulutašem. Kako se navodi u saopštenju KFOR-a, oni su razgovarali o zajedničkim naporima da se postignu dugoročna sigurnost na Kosovu i regionalna stabilnost.

"Misija KFOR-a koju predvodi NATO nastavlja da obezbeđuje sigurnosni okvir i podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU, za dobrobit svih zajednica", piše u saopštenju.

XS
SM
MD
LG