Linkovi

Nevreme u Kaliforniji: poplave i odroni zbog "atmosferskih reka"


Poplavljene ulice Santa Barbare u Kaliforniji 4. februara 2024. (Foto: AP/Ethan Swope)
Poplavljene ulice Santa Barbare u Kaliforniji 4. februara 2024. (Foto: AP/Ethan Swope)

Južni deo Kalifornije je na udaru oluje, koja je dovela do odrona, poplavljenih puteva i nestašica struje. U pitanju je fenomen nazvan atmosferske reke - a to su vodena isparenja koja putuju vazduhom, i koja, kada stignu do kopna, izruče isparenja u vidu kiše ili snega. Prosečna atmosferska reka sadrži količinu vode sličnu onoj na ušću reke Misisipi, a izuzetno jake mogu da prenesu i 15 puta veću količinu. Južnu Kaliforniju su tokom vikenda i u ponedeljak za redom pogodile dve atmosferske reke, što je dovelo do neprekidnih padavina.

Upozorenje na poplave izdato je za oko 1,4 miliona ljudi u području Los Anđelesa, uključujući Holivud i Beverli Hils. U tom delu je napadalo 23 santimetra kiše a očekuju se nove padavine. Nacionalna meterološka služba nazvala je poplave i pretnju odrona "posebno opasnom situacijom".

U severnom delu Kalifornije, voda teče ulicama a oluja je oborila drveće i dalekovode u zalivu San Franciska, gde je vetar povremeno duvao brzinom od 96 kilometara na čas. U planinama, brzina vetra je povremeno iznosila 128 kilometara na čas.

Južno od San Hozea, spasilačke ekipe izvukle su putnike jednog poplavljenog automobila kroz prozor, i spasile stanovnike jednog kampa za beskućnike, pored reke čiji je nivo počeo da raste.

Oluja se zatim preselila u južnu Kaliforniju, gde vlasti upozoravaju na potencijalno razorne poplave i naredili su evakuaciju iz kannjona u kojima su nedavno goreli šumski požari i kojima preti visok rizik od odrona blata.

"Imali smo poplave, snažne vetrove, ceo spektar", izjavio je Tod Hol, meteorolog Nacionalne meterološke službe koji radi blizu Los Anđelesa.

“Cele noći sam radio izveštaje o šteti i ljudima koji su evakuisani iz svojih domova zbog odrona", kazao je Hol.

XS
SM
MD
LG