Linkovi

Analitičari i građani Kosova: Upozorenje O'Brajena zbog ukidanja dinara treba shvatiti ozbiljno


KOSOVO-SERBIA/
KOSOVO-SERBIA/

Upozorenje pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O'Brajena da je "odlukom o dinaru Vlada Kosova dovela u pitanje partnerstvo sa SAD" treba shvatiti ozbiljno i najnoviju krizu treba rešavati dijalog, smatraju kosovski građani i analitičari sa kojima je razgovarao Glas Amerike.

“Ne verujem da Aljbin Kurti sme da donese neku odluku dok ne kažu Amerikanci. Oni sve što pričaju je jedno, a drugo je što rade. Ja mislim da Kurti mora da misli malo više za sve narode, a ne samo za Albance, on je predsednik svih naroda”, kaže za Glas Amerike jedan od albanskih građana Prištine.

“Sjedinjene Američke Države su, inače, zemlja koja podržava Kosovo. To što se oni sada izjašnjavaju ne verujem da će biti nekih posledica. Na kraju krajeva Vlada Kosova nije ništa drugo uradila nego sprovela svoj Ustav”, dodaje drugi građanin Prištine.

Da li kosovska vlada treba ozbiljno da shvati O'Brajanova upozorenja zbog dinara?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00

Ekonomski analitičar Safet Grdželiu je za Glas Amerike naveo da upozorenja koja dolaze iz Vašingtona treba da zabrinu ne samo Vladu, već i građane Kosova, jer prema njegovim rečima “dijalog i partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama nema alternativu”.

“Moraju vladari sa Kosova ili ljudi iz Vlade Kosova naučiti jednu stvar, da kad i vi mislite da Amerikanci nisu u pravu, oni imaju pravo. Prema tome ovo je jedna velika greška u koracima koja će sigurno imati negativnih efekata i sa političke dimenzije, i ekonomske, i diplomatske, a pogotovo sa socijalne i psihološke dimenzije. Prema tome moramo voditi računa, jer ako je nešto sveto na ovim prostorima, onda je to dijalog i partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je Grdželiu.

Momčilo Trajković, predsednik Srpskog nacionalnog foruma smatra da bi upozorenje o prekidu partnerstva Sjedinjenih Američkih Država i Vlade Kosova najviše trebalo da zabrine premijera Aljbina Kurtija.

„Očigledno je da Kurti svojim potezima remeti procese ovde koji se komplikuju, a Americi sigurno nije stalo da se procesi ovde komplikuju, pogotovo što za partnera ima i Vučića kome je potrebna pomoć i razumevanje da bi mogao da nastavi da sprovodi politiku koja se približava ka nezavisnoj državi Kosvo. Zato smatram da će to američko upozorenje umnogome uozbiljiti Kurtija da zaustavi dalji pritisak i poteze koji remete mir i vrše pritisak na preostalo srpsko stanovništvo“, rekao je Trajković za Glas Amerike.

Komentarišući odluku Centralne banke Kosova od pre dva dana kojom je obezbeđen prelazni period do tri meseca sa olakšicama za Srbe kad je u pitanju njihovo finansijsko uključivanje i prilagođavanje sa Uredbom o gotovinskim operacijama Trajković i Grdželiu navode da je ona zakasnela i da to nije rešenje aktuelnog problema.

„Treba da se sedne i da se kroz dijalog pronađe dugoročno rešenje. Očigledno je da dok je Kurti, on od toga neće odustati, jer to je na kraj krajeva njegov program. Njegov program je isterivanje Srbije sa Kosova. To je ključno pitanje. A isterivanje dinara sa Kosova, institucija sa Kosova u stvari je njegova predizborna kampanja i time će ojačati svoje pozicije kod albanskog stanovništva, koje je nažalost on doveo na nivo radikalnih zahteva i time radikalizovao čitavu političku scenu kod Albanaca i time smanjio snagu i šansu demokratskim snagama kod Albanaca da nešto učine i dođe do promene“.

I Safet Grdželiu smatra da se „tema u vezi sa dinarom“ tenutno ne može tretirati kao pravno ili ekonomskom već isključivo kao političko pitanje.

Ono što je najgora stvar je da ovo više nije ekonomska mera, nije ekonomsko pitanje, ovo je otvoreno političko pianje i mislim da ćemo se voditi i prebaciti na dijalog između Kosova i Srbije i ovo će biti tema u dijalogu. I u tom kontekstu moramo naći načina kako da ojačamo dijalog, partnerstvo, interni dijalog sa Srbima na Kosovu, a ne da prioritet bude da sa Srbima pričamo samo u Briselu”, naveo je Grdželiu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije saopštila je da je na prelazu Jarinje i danas zabranjen prolazak još jedne pošiljke dinara, namenjenih za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja za Srbe i druge nealbanske stanovnike na Kosovu. Prethodna pošiljka dinara je bila blokirana 7. februara na istom prelazu, kako su saopštili tada iz Narodne banke Srbije bez objašnjenja i odbijenice.

XS
SM
MD
LG