Linkovi

Izrael zahteva od Svetskog suda da odbaci apel Južne Afrike povodom situacije u Rafi


Pogled na zdanje Međunarodnog suda pravde, najvišeg suda Ujedinjenih nacija poznatog i kao Svetski sud, u Hagu, 2. februara 2024.
Pogled na zdanje Međunarodnog suda pravde, najvišeg suda Ujedinjenih nacija poznatog i kao Svetski sud, u Hagu, 2. februara 2024.

Međunarodni sud pravde (MSP), poznat i kao Svetski sud, trebalo bi da odbije zahtev Južnoafričke Republike da izrekne dodatne hitne mere za zaštitu prava Palestinaca u Rafi, stav je koji je Izrael uputio toj međunarodnoj instituciji.

Izrael je ocenio da hitne mere koje je MSP izdao prošlog meseca već pokrivaju "situaciju neprijateljstava u Gazi u celini", prema dokumentima koje je u četvrtak objavio MSP.

Izrael je zatražio od Svetskog suda da odbije zahtev Južne Afrike, koji je podnet u utorak. U tom podnesku, Južna Afrika je ocenila da je došlo do "značajnog razvoja događaja" nakon odluke suda u januaru, misleći na najave premijera Benjamina Netanjahua da će pokrenuti ofanzivu na Rafu.

Prošlog meseca, MSP je naložio Izraelu da učini sve što može da spreči smrt palestinskih civila, nakon što je Južna Afrika, koja godinama podržava palestinske ciljeve, optužila izraelsku vojsku za genocid u Gazi.

Izrael je negirao da je počinio genocid.

Nije jasno kada će sudije doneti odluku o poslednjem zahtevu Južne Afrike.

Najmanje 28.576 Palestinaca je ubijeno, a 68.291 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

Rat je tada počeo šokantnim Hamasovim napadom na Izrael u kojem je ubijeno 1.200 ljudi prema izraelskim izveštajima i doveo do hvatanja oko 240 talaca, od kojih je 100 oslobođeno tokom jednonedeljnog primirja u novembr

Palestinci se mole u oštećenoj džamiji nakon izraelskog napada na Rafu, na jugu Pojasa Gaze, 15. februara 2024.
Palestinci se mole u oštećenoj džamiji nakon izraelskog napada na Rafu, na jugu Pojasa Gaze, 15. februara 2024.

Otkako je započeo vazdušnu i kopnenu ofanzivu u Gazi, Izrael brani u javnosti svoju praksu da tokom celog rata objavljuje naloge ljudima da se evakuišu iz delove Pojasa Gaze koje planira da napadne, tvedeći da upozorenja imaju za cilj bezbednost i zaštitu palestinskih civila.

Ponovljene evakuacije i pomeranje žarišta rata iz severne Gaze ka jugu naterali su više od polovine stanovništva Gaze da potraže utočište u Rafi, blizu egipatske granice.

Australija, Kanada i Novi Zeland su se u četvrtak pridružili onima koji iznose zabrinutosti za Palestince u Rafi uoči očekivane kopnene ofanzive izraelskih snaga.

Australijski premijer Entoni Albanez, kanadski premijer Džastin Trudo i premijer Novog Zelanda Kristofer Lukson naveli su u zajedničkom saopštenju da bi izraelska operacija u Rafi "bila katastrofalna".

"S obzirom na to da je humanitarna situacija u Gazi već strašna, uticaj proširene vojne operacije na palestinske civile bio bi razoran. Pozivamo izraelsku vladu da ne ide ovim putem. Civili jednostavno nemaju kuda drugo da idu", rekli su lideri.

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je sličnu zabrinutost u telefonskom razgovoru sa Netanjahuom u sredu, nekoliko dana nakon što je predsednik SAD Džo Bajden takođe izrazio svoje protivljenje napadu na Rafu.

Netanjahu nije dao naznake kada bi mogla da se dogodi ofanziva na Rafu, ali je u sredu rekao da će njegova vojska nastaviti borbu protiv militanata Hamasa u Gazi.

U izveštaju su korišćeni materijali agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG