Linkovi

Vučić i Lajčak o situaciji na Kosovu posle ukidanja dinara, nastavak dijaloga 19. marta


Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka (Foto: Fonet/ Milica Vučković)
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka (Foto: Fonet/ Milica Vučković)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u petak popodne sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a tema njihovog sastanka bila je situacija na severu Kosova nakon odluke tamošnje Centralne banke da zabrani korišćenje dinara.

Vučić je na instagram nalogu @buducnostsrbijeav naveo da je sa Lajčakom razgovarao o "nepodnošljivim uslovima za život" srpskog naroda i da je još jednom pozvao međunarodnu zajednicu da se aktivno uključi u rešavanje nastalog problema.

"Razmotrili smo mogućnosti i teme za nastavak konstruktivnih razgovora u Briselu, kao i korake neophodne za napredak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Još jednom sam pozvao međunarodnu zajednicu da se konkretno i odlučno angažuje po suštinski važnim pitanjima za opstanak srpskog naroda na KiM i regionalnu stabilnost", naveo je Vučić.

Inače, portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je u petak da će u utorak, 19. marta biti održan novi sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, na kom će se razgovarati o odluci Centralne banke Kosova da ukine korišćenje dinara, ali i, kako je rekao - drugim hitnim pitanjima u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

"Imaćemo još jedan sastanak u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine uz posredovanje EU sledeće nedelje. Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak pozvao je u utorak glavne pregovarače da dođu u Brisel da nastave razgovore, pre svega da nastave razgovore započete pre nekoliko nedelja o odluci Centralne banke Kosova u vezi sa dinarom", rekao je Stano.

Prethodno je o pitanju dinara govorio i Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u četvrtak rekao da je pitanje dinara hitno humanitarno pitanje, koje mora odmah da se reši.

„Sjedinjene Države ostaju najjači i posvećen partner Kosova, ali treba da priznamo da naš odnos sada ima izazove, a izazovi se odnose na srpsku manjinu na Kosovu i žao mi je što prolazimo kroz ovo, ali odluka Centralne banke Kosova o dinarima izazvala je velike prepreke i nastavićemo da radimo na rešenjima. Ovo je pitanje humanitarnog karaktera koje zahteva hitno rešenje i ja se nadam da će Vlada biti fleksibilna po ovom pitanju u nastavku dijaloga na sastanku u utorak“, rekao je Eksobar.

Ipak, Eskobar je dan kasnije u intervjuu za Radio Slobodna Evropu (RSE) rekao da nije uspeo da ubedi premijera Kosova da suspenduje odluku o zabrani srpske valute na Kosovu dok Evropska unija, SAD i Vlada Kosova ne pronađu dugoročno rešenje, kao što je elektronski transfer evra kroz kosovski sistem.

On je dodao da nije dobio nikakvu garanciju od premijera Kosova kada je reč o unapređenju nacrta statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Priznao je da postoji, kako je rekao, "mnogo razočarenja ovom vladom Samoopredeljenja, ne samo u Vašingtonu, već i u Briselu, Rimu, Berlinu i Parizu", ali je ponovio da se i dalje nada da će rešenje biti pronađeno u utorak, kada se glavni pregovarači Kosova i Srbije sastanu u Briselu.

XS
SM
MD
LG