Linkovi

Apelacioni sud ukinuo rješenje o izručenju Do Kvona, predmet vraćen na početak


Do Kvon, kralj “kripto valuta”, nakon četvoromesečnog boravka u zatvoru Spuž prebačen je u prihvatilište za strance (Foto: Jovo Radulović)
Do Kvon, kralj “kripto valuta”, nakon četvoromesečnog boravka u zatvoru Spuž prebačen je u prihvatilište za strance (Foto: Jovo Radulović)

Crnogorski Apelacioni sud ukinuo je u petak rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje južnokorejskog “kripto kralja” Do Kvona zbog krivičnog gonjenja po molbama Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, a predmet vratio na ponovni postupak.

Iz Apelacinog suda je saopšteno da je vijeće uvažilo žalbe okrivljenog Kvon Do Hyeonga i njegovih branilaca, ukinulo rješenje Višeg suda i predmet vratilo prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

Prethodno je Viši sud u Podgorici, početkom aprila, utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona i SAD i Južnoj Koreji, te da konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde Andrej Milović.

Vijeće Apelacionog suda ocijenilo je da je rješenje Višeg suda o ekstradiciji Do Kvona “zahvaćeno bitnim povredama" krivičnog postupka i da u rešenju nisu navedeni valjani razlozi za donošenje odluke.

U saopštenju se navodi da je “da pravo na obrazloženu odluku predstavlja pravo na davanje bitnih razloga i jasno obrazloženih stavova suda prema pravnim i činjeničnim pitanjima na osnovu kojih je donijeta odluka”.

"Kriptokralj" Do Kvon zatvorsku ćeliju zamenio prihvatilištem za strance u Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

“To pravo je zasnovano na principu na kojem je zasnovana i sama Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koji se odnosi na zaštitu pojedinca od proizvoljnog presuđivanja, odnosno zaštitu principa vladavine prava i sadržano je u članu 6 navedene konvencije”, kaže se u saopštenju.

Apelacionog sud takođe navodi da “prvostepeni sud nije dao analizu prirode skraćenog postupka u odnosu na redovni".

U Apelacionom sudu smatraju da je “prvostepeni sud bio dužan da ponovo sasluša okrivljenog uz obezbjeđenje ispunjenosti garancija da je osoba čije se izručenje traži saglasnost dala dobrovoljno”.

Do Kvon, koga osim Južne Koreje potražuju i SAD zbog sudjenja za prevare teške desetine milijardi dolara, uhapšen je u Crnoj Gori u martu prošle godine na podgoričkom aerodromu, kada je pokušao da, koristeći lažni pasoš Kostarike, otputuje u Dubai.

Nakon četiri mjeseca provedenih u crnogorskom zatvoru zbog falsifikovanja pasoša i niza kontradiktornih odluka domaćih sudova o njegovoj ekstradiciji, južnokorejski “kripto kralj” smješten je prošlog mjeseca u Prihvatilište za strance, gdje čeka ponovni postupak.

XS
SM
MD
LG