Linkovi

Naftne bušotine i klimatska politika: Bajden i Tramp na potpuno različim stanovištima


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp i predsednik SAD Džo Bajden. (Foto: AFP/Patrick T. Fallon, Saul Loeb)
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp i predsednik SAD Džo Bajden. (Foto: AFP/Patrick T. Fallon, Saul Loeb)

Tokom svog mandata, predsednik Džo Bajden je jasno izrazio svoje mišljenje o klimatskim promenama:

"Moja administracija, Sjedinjene Države tretiraju ovu krizu kao egzistencijalnu pretnju od trenutka kada smo preuzeli vlast, ne samo za nas, već za celo čovečanstvo."

Bajden je proširio opcije za energije uključujući solarnu i energiju vetra. Takođe je ograničio razvoj eksploatacije nafte i gasa na federalnom zemljištu. Zagovornici očuvanja životne sredine žele više.

“Osim klimatskih promena, imamo vrlo retke ptice i vrste širom američkog zapada, koje su duboko pogođene bušenjem radi nafte. Samo povećanje količine čiste energije neće učiniti dovoljno, bez stvarnog smanjenja upotrebe fosilnih goriva", smatra aktivista Kolin Ris.

Politike Bajdena i Trampa o energetici i klimi potpuno različite
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Ako Bajden želi zelene glasove u novembru, moraće da napravi više promena, kaže Ris.

“Ključno je da preduzme akciju da pokaže da je spreman da se suoči sa fosilnim gorivima, jer će to zapravo podstaknuti aktiviste. To će ih zapravo navesti da, od možda nevoljnog glasanja za njega u novembru, dođu do aktivnog regrutovanja svojih prijatelja da izađu na glasanje, kucaju na vrata", kaže Ris.

Bivši predsednik Donald Tramp ima radikalno drugačiji plan za svoj mogući povratak u Belu kuću.

“Bušićemo, dušo, bušimo odmah. Bušimo, dušo, bušimo", poručuje Tramp.

Senatski odbor za finansije i budžet istražuje ponudu koju je Tramp navodno dao naftnim kompanijama da će, ako dobije milijardu dolara u donacijama za kampanju, on poništiti propise o klimatskim promenama ako bude izabran za predsednika Sjedinjenih Država.

Ono što je sigurno je da je naftna i gasna industrija napredovala pod Trampovom administracijom, kaže Ketlin Sgema, predsednica neprofitne organizacije Alijansa za zapadnu energiju:

“Predsednik Tramp se zalagao za domaću naftu i prirodni gas i pokušao da od Sjedinjenih Država napravi energetsku supersilu. I postigli smo taj status.”

Međutim, uprkos kritikama energetske industrije prema Bajdenu, kaže Sgema, sarađivaće se sa onim ko osvoji Belu kuću.

“Nadamo se da će Bajdenova administracija, ako bude ponovo izabrana, previše regulisati u prvom mandatu, a da će možda to manje raditi u drugom. Sa Trampovom administracijom, nadamo se da će nešto od toga biti poništeno", ističe Sgema.

Analitičari očekuju da će izborni rezultati imati uticaj u zemlji i globalno i da bi to moglo da se odrazi i na ulogu SAD kao lidera u brobi protiv klimatskih promena.

XS
SM
MD
LG