Linkovi

Pravnici različito odgovaraju na pitanje - da li će Tramp ići u zatvor?


ARHIVA - Bivši predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare u Trampovoj kuli u Njujorku, 31. maja 2024.
ARHIVA - Bivši predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare u Trampovoj kuli u Njujorku, 31. maja 2024.

Donald Tramp je proglašen krivim da je falsifikovao poslovna dokumenta u okviru zavere da spreči da na videlo izađu informacije koje bi mu nanele štetu uoči izbora 2016.

Budući da je osuđen tokom predsedničke kampanje, presuda je otvorila pitanja o tome kako će Tramp nastaviti svoju kampanju ako bude poslat u zatvor. Bivši savezni tužilac Stiv Koen ne očekuje da će se Tramp u skorijoj budućnosti naći iza rešetaka.

“Posle suđenja advokati će uputiti razne zahteve, onda sledi žalba a razmatranje žalbe će trajati mesecima, ako ne i više od godinu. Tako da mislim da sve ovo hrani i podstiče političku dramu više nego što će zaista, bar inicijalno, ova presuda uticati na sudbinu Donalda Trampa”.

Da li će Tramp ići u zatvor?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Izricanje presude Trampu je zakazano za 11. jul. Pravni stručnjaci, među kojima je advokat za krivičnog pravo Džozef Tuli, očekuju da će bilo koja eventualna zatvorska kazna biti značajno niža od maksimalne moguće kazne po toj osnovi, koja iznosi 20 godina.

“Imajući u vidu njegove godine, to što nema krivični dosije i budući da ishod ovog suđenja dovoljno govori sam po sebi, verovatno mu ne preti neka značajnija ili duža kazna”.

Drugi, međutim, ukazuju na zatvorsku kaznu koju je već odslužio Trampov bivši advokat Majkl Koen kao presedan za izricanje kazne Trampu.

"Veoma je retko da podređeni u nekoj zaveri dobije zatvorsku kaznu, a glava operacije - ne. Donald Tramp je bio na vrhu ove krivične zavere. Majkl Koen je odslužio ozbiljnu zatvorsku kaznu, proveo je mesece u zatvoru, tako da postoji presedan za sudiju koji donosi odluku o tome da li da gospodinu Trampu izrekne zatvorsku kaznu”, smatra Ebi Smit, advokatica i profesorka prava na Univerzitetu Džordžtaun.

Alternative zatvoru su uslovna kazna, kućni pritvor i novčane kazne. Ali najverovatnije nijedna kazna neće se realizovati dok se ne završi žalbeni proces, koji bi mogao da traje i posle izbora u novembru.

Kakva god da se kazna izrekne u julu, ona će uticati na izricanje kazni u tri krivična procesa, koja se i dalje vode protiv Trampa.

“Činjenica da je osuđen u ovom slučaju mogla bi da rezultira potencijalno višim zatvorskim kaznama u tim budućim slučajevima. Tako da postoji posledica u smislu da on sada, za razliku od prošlog meseca, ima krivični dosije. A krivični dosije se uzima u obzir kada se određuje kazna”, kazao je bivši savezni tužilac južnog distrikta Njujorka Prit Bharara gostujući u programu TV mreže CBS "Face the Nation".

Od ostala tri krivična procesa na saveznom i državnom nivou, najviše je odloženo suđenje na Floridi zbog nepravilnog držanja poverljivih dokumenata.

XS
SM
MD
LG