Linkovi

SAD ubrzavaju isporuku PVO Ukrajini, Pentagon odobrio da se oružje koristi za napade na Rusiju


Ilustracija - Mobilni lanser raketnog sistema Patriot (foto: Daniel MIHAILESCU / AFP)
Ilustracija - Mobilni lanser raketnog sistema Patriot (foto: Daniel MIHAILESCU / AFP)

Nakon serije ruskih napada raketama i dronovima na energetske objekte širom Ukrajine, Bela kuća je saopštila da će isporuke moćnih sistema protivvazdušne odbrane toj zemlji biti prioritet u odnosu na na snabdevanje nekih drugih zemalja koje su takođe poručile slične sisteme.

Stotine raketa Patriot i NASAMS, koje se koriste za odbranu zemlja-vazduh, biće dostavljene Ukrajini pre drugih zemalja koje su ih naručile, rekao je savetnik za komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

On je dodao i da takva odluka neće uticati na planirane isporuke Tajvanu i Izraelu, kao i da su druge nacije koje čekaju svoje pošiljke dale "široku podršku" kada su bile obaveštene o odluci Vašingtona.

"Očigledno je da je Ukrajini potrebno više pomoći i to što pre", rekao je Kirbi novinarima tokom telefonskog brifinga.

"S tim u vezi, vlada Sjedinjenih Država donela je tešku, ali neophodnu odluku da ponovo odredi prioritete u kratkoročnim planiranim isporukama drugim zemljama, kako bi što pre krenule u Ukrajinu", dodao je.

Inače, Pentagon je u četvrtak saopštio da Ukrajina može da koristi oružje koje joj bude stiglo iz SAD za napade bilo gde preko granice sa Rusijom, a ne samo na ruskoj teritoriji u blizini ukrajinske oblasti Harkov.

"To je samoodbrana i zato ima smisla da to mogu da urade", rekao je portparol Pentagona, general-major Vazduhoplovstva Patrik Rajder.

"Ovde se ne radi o geografiji. Radi se o zdravom razumu", rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan. „Ako Rusija napada ili sprema napad sa svoje teritorije na Ukrajinu, jedino ima smisla dozvoliti Ukrajini da uzvrati snagama koje je vrše udare preko granice."

Salivan je dodao da bi Ukrajina takođe mogla da koristi sisteme protivvazdušne odbrane za otvaranje vatre na ruske avione koji lete u ruskom vazdušnom prostoru, ako se spremaju da pucaju na ukrajinski vazdušni prostor.

U masivnim napadima ruskih raketa i dronova tokom prethodnih noći oštećeni su energetski objekti širom Ukrajine, dan nakon što je ta zemlja proglasila nestašice struje.

Ukrajinski nacionalni snabdevač električnom energijom Ukrenergo saopštio je u četvrtak da je napad na termoelektranu tokom noći prouzrokovao ozbiljnu štetu i da je ranjeno troje radnika.

"Oštećena je oprema na objektima u regionima Vinica, Dnjepropetrovsk, Donjeck, Kijev", dodaje se u saopštenju.

Dan ranije, ta kompanija je najavila da će u celoj Ukrajini početi restrikcije struje, a polovinom meseca je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao da su ruski napadi smanjili kapacitete za proizvodnju električne energije na polovinu onoga što su bili prošle godine.

Ukrajinske snage su u petak izvršile napad u oblasti Azov u regionu Rostova na Donu, u Rusiji, prilikom kog je u jednom od skladišta nafte izbio ogroman požar.

Dve osobe su povređene i napad je izazvao požar koji je brzo ugašen, saopštile su lokalne vlasti.

U skladištu nafte izbio je ogroman požar posle napada drona ukrajinskih snaga u oblasti Azov u regionu Rostova na Donu, u Rusiji (foto: Ministarstvo za vanredne situacije Rusije)
U skladištu nafte izbio je ogroman požar posle napada drona ukrajinskih snaga u oblasti Azov u regionu Rostova na Donu, u Rusiji (foto: Ministarstvo za vanredne situacije Rusije)

Napadnuta rafinerija ima kapacitet prerade 6,6 miliona tona sirove nafte godišnje.

Rafinerija je bila izložena napadu i u februaru, navodi Rojters.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile pet od devet raketa i svih 27 dronova koje je lansirala Rusija u 10 ukrajinskih regiona tokom napada u četvrtak.

Vojska je saopštila da je Rusija uglavnom ciljala istočnu Ukrajinu, posebno Dnjepropetrovsku oblast.

U izveštaju su koršićeni materijali agencije Rojters i agencije Frans Pres

XS
SM
MD
LG