Linkovi

Šta se zna posle prvog dana suđenja novinaru Evanu Gerškoviču u Rusiji?


Američki novinar Evan Gerškovič u sudu u Jekaterinburgu, 26. juna 2024. (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)
Američki novinar Evan Gerškovič u sudu u Jekaterinburgu, 26. juna 2024. (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)

Suđenje iza zatvorenih vrata američkom novinaru Evanu Gerškoviču počelo je u sredu u Rusiji, skoro 15 meseci nakon što je stavljen u pritvor na osnovu optužbi za špijunažu koje se smatraju neosnovanim i politički motivisanim.

Dopisnik Vol strit džurnala (WSJ) Gerškovič uhapšen je u martu 2023. na osnovu optužbi za špijuniranje koje on, njegov poslodavac i vlada SAD oštro odbacuju. Stejt department je takođe proglasio Gerškoviča nezakonito pritvorenim.

Suđenje je održano u Jekaterinburgu. Zbog toga što je bilo zatvoreno za javnost, nije poznato šta se tačno dešavalo. Novinari i dvoje američkih konzularnih radnika je moglo da uđe u sudnicu, ali samo na kratko pred početak suđenja, preneo je AP.

Gerškovič se pojavio sa obrijanom glavom, odeven u plavo-crnu košulju. Ročište je trajalo okok dva sata, a naredno je zakazano za 13. avgust.

Nije poznato zbog čega je Gerškovič ošišan na ćelavo. Nekim zatvorenicima u Rusiji briju glave iz higijenskih razloga, ali se i to retko viđalo u poslednje vreme.

Novinar Evan Gerškovič tokom suđenja (REUTERS/Evgenia Novozhenina)
Novinar Evan Gerškovič tokom suđenja (REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Stručnjaci za slobodu štampe kažu da će suđenje Gerškoviču gotovo sigurno biti politički motivisano i lažno.

Ruske vlasti optužile su Gerškoviča za "prikupljanje tajnih informacija" o vojnom objektu.

Ali do danas, Moskva nije javno pružila nikakve dokaze kojima bi potkrijepila optužbe protiv Gerškoviča, kojeg je rusko ministarstvo spoljnih poslova bilo akreditovalo za rad u zemlji.

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na mejl Glasa Amerike u kojem se traži komentar.

Suđenja u tajnosti su uobičajena praksa u Rusiji za slučajeve navodne izdaje ili špijunaže koja uključuje tajni državni materijal. Za optužbe protiv Gerškovića predviđena je kazna do 20 godina zatvora.

U otvorenom pismu od utorka, glavna urednica WSJ Ema Taker ponovo je potvrdila svoj stav da suđenje neće biti pošteno iskazivanje pravde.

"Međutim, čak i nazvati to suđenjem je nepravedno prema Evanu i nastavak ove travestije pravde koja već predugo traje", napisala je ona.

Geršković je jedan od dvojice američkih novinara koji su trenutno u zatvoru u Rusiji.

Alsu Kurmaševa, državljanka SAD i Rusije koja radi u sestrinskoj kući Glasa Amerike, Radiju Slobodna Evropa/Radio Slobodi u Pragu, nalazi se u zatvoru od oktobra 2023. godine pod optužbom da se nije registrovala kao "strani agent" i da je širila ono što Kremlj smatra lažne informacije o ruskoj vojsci.

Kurmaševa odbacuje optužbe protiv nje, a američka vlada je pozvala na njeno momentalno oslobađanje.

XS
SM
MD
LG