Linkovi

Crna Gora: Bivši specijalni tužilac Saša Čađenović se nakon 19 mjeseci brani sa slobode


Crnogorska policija, arhivska fotografija (Foto: AP Photo/Risto Bozovic)
Crnogorska policija, arhivska fotografija (Foto: AP Photo/Risto Bozovic)

Bivši specijalni tužilac Saša Čađenović, koji je uhapšen u decembru 2022. zbog sumnje da je pristupio kavačkom kokainskom klanu, u četvrtak je pušten da se brani sa slobode, nakon što mu je, kako je za Glas Amerike potvrdio njegov advokat Vaso Bečanović, ukinut pritvor.

Advokat Bečanović kazao je da je, na predlog odbrane, odluku o ukidanju pritvora donijelo vanpretresno vijeće jer, kako je kazao, “smatraju da više ne postoji opasnost od bjekstva”, što je bio prvobitni osnov za određivanje pritvora Čađenoviću.

Bečanović je, takođe, rekao da je bivšem specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću, nakon ukidanja pritvora, određena mjera nadzora, ali nije mogao da precizira koja, jer, kako je objasnio, još nije dobio rešenje o ukidanju pritvora.

Čađenović je uhapšen 9. decembra 2022. po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, zbog sumnje da je, u periodu od sredine 2020. do 2022. sakrio Europolov izvještaj o pripadnicima kavačkog klana, kako bi oni izbjegli optužnice.

Tužilaštvo sumnja da je Čađenović arhivirao predmet protiv osumnjičenih vođa i članova “kavačkog klana”, u cilju prikrivanja izvršenja krivičnog djela.

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je, u oktobru prošle godine, optužnicu protiv bivšeg specijalnog tužioca Saše Čađenovića. On je nakon hapšenja negirao optužbe.

Kavački klan jedan je od crnogorskih rivalskih narko klanova u čijem je krvavom ratu za prevlast u kriminalnom poslu sa kokainom za nekoliko godina ubijeno više od 50 osoba.

XS
SM
MD
LG