Linkovi

Alkaraz prejak za Đokovića, odbranio titulu na Vimbldonu


Poradrav na mreži Alkaraza i Đokovića (Foto: Reuters/Paul Childs)
Poradrav na mreži Alkaraza i Đokovića (Foto: Reuters/Paul Childs)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković ponovo nije uspeo da osvoji osmi Vimbldon u karijeri, pošto je drugu godinu zaredom, u finalnom meču izgubio od Karlosa Alkaraza, ovog puta u tri seta - 6:2, 6:2 i 7:6 (4) posle dva sata i 27 minuta igre.

Dvadeset-jednogodišnji Španac tako je došao do četvrte grand slem titule u karijeri, druge na londonskoj travi, i sačuvao stopostotan učinak u finalima na četiri najveća turnira (4-4).

Za razliku od prošlogodišnjeg izuzetno uzbudljivog finala, koje je trajalo skoro pet sati, a Đoković ubedljivo dobio prvi set, Španac je ovog puta dominirao od starta i sa po dva brejka u prva dva seta došao do velike prednosti. Prvi gem u meču bio je izuzetno neizvestan, a Alkaraz ga je dobio posle 20 odigranih poena i skoro 15 minuta igre, što je na neki način i odredilo dalji tok meča.

U trećem setu, Đoković je zaigrao bolje, pre svega "pronašao" prvi servis, ali je Španac i dalje bio na visokom nivou. Alkaraz je napravio brejk u devetom gemu i imao priliku da servira za meč, poveo sa 40-0, ali je Đoković uspeo da se vrati i oduzme mu servis. Međutim, to je samo odložilo kraj, Alkaraz je petnaestak minuta kasnije dobio treći set u taj brejku 7:4.

Đoković posle ovog poraza ostaje na 24 grand slem trofeja (37 finala), što je najviše od svih tenisera u istoriji, a toliko ima i legendarna Australijanka Margaret Kort u konkurenciji teniserki.

S druge strane, Alkaraz je pet nedelja posle osvajanja Rolan Garosa uspeo da osvoji i Vimbldon, čime se pridružio Đokoviću (2021), Rafaelu Nadalu (2008, 2010), Rodžeru Federeru (2009), Bjornu Borgu (1978-80) i Rodu Lejveru (1969), kao tek šesti teniser u Open eri (od 1968) koji je osvojio ta dva grand slema u istoj godini.

Alkarazu je trofej uručila Ketrin, princeza od Velsa, kojoj je to bilo tek drugo pojavljivanje u javnosti otkad je u martu objavila da ima rak i da se leči od opake bolesti. Ona je meč pratila iz kraljsvske lože u društvu svoje ćerke princeze Šarlot i svoje sestre Pipe Metjuz.

XS
SM
MD
LG