Linkovi

Policijsko ubistvo crnkinje Sonje Mesi: Majka molila policiju da je "ne povrede"


Dona Mesi na okupljanju povodom policijskog ubistva njene ćerke crkvi u Čikagu, 30. jula 2024. (REUTERS/Vincent Albans)
Dona Mesi na okupljanju povodom policijskog ubistva njene ćerke crkvi u Čikagu, 30. jula 2024. (REUTERS/Vincent Albans)

Policija je dva puta intervenisala na pozive iz kuće Sonje Mesi pre nego što je u njenom domu u Springfildu, Ilinoisu usmrtio policajac koji joj je pucao u lice, otkrivaju snimci poziva koji su objavljeni u sredu. Incident se dogodio 6. jula 0ve godine.

Jedan poziv hitnim službama na broj 911 uputila je njena majka Dona Mesi koja je prijavila da joj će ćerka dobila "nervni slom" i rekla je dispečaru: "Ne želim da je povredite". Dodala je da se plaši policije i tražila da interveniše policajac koji "nema predrasude".

U jednom od poziva, žena koja je pozvala policiju iz kuće Sonje Mesi i koja nije želela da se identifikuje, prijavila je da neko želi da je povredi. Policiju je dan posle toga zvala i Sonja Mesi koja je prijavila da je komšija gađao ciglom.

Policija okruga Sangamon u Ilinoiusu pokušava da utvrdi da li su policajci koji su intervenisali u kući Sonje Mesi kada je ona ubijena metkom u lice, znali da istoriju njenih poziva i mentalne probleme.

Tridesetogodišnji policajac Šon Grejson, koji je belac, optužen je za ubistvo prvog stepena i kršenje pravila službe zbog smrti Sonje Mesi stare 36 godina. On se izjasnio da nije kriv i u pritvoru je bez kaucije.

Šerif Džek Kembel je objavio lični dosije Grejsona, koji je zaposlen u policiji od maja 2023. U njegovom dosijeu se vidi da je imao dve prijave zbog vožnje u pijanom stanju u roku od godinu dana, zbog kojih je ranije otpušten iz vojske. Kembel je naglasio da prijave za vožnju u pijanom stanju ne diskvalifikuju kandidate za posao policajca, te da je Grejson imao dobar napredak u karijeri i da nije imao drugih disciplinskih problema.

Psihološka evaluacija Grejsona, koja je rađena kada je zaposlen u policiji, između ostalog kaže da "je svestan da ponekad deluje brzopleto, i da mora da uspori da bi donosio prave odluke".

Snimak kamere sa policijske uniforme pokazuje da je 6. jula negde oko 1 ujutro, Sonja Mesi dočekala policajce na vratima svoje kuće i da im je rekla "Nemojte me povrediti", da je delovala konfuzno i ponavljala "Bože, molim te".

Kada je ušla u kuću, nije mogla da nađe lična dokumenta i tražila je svoju Bibliju.

Policajac Grejson joj je rekao da skloni šerpu sa vodom sa šporeta, na šta mu je ona odgvorila: "Ukoravam te u ime Isusa". Grejson je tada izvadio pištolj i vikao na nju da ostavi šerpu sa, pretpostavlja se, vrućom vodom, pre nego što je pucao tri puta i pogodio je ispod levog oka.

Isečak iz snimka policijske kamere koji prikazuje policajca kako nišani Sonju Mesi, 6. jul 2024.
Isečak iz snimka policijske kamere koji prikazuje policajca kako nišani Sonju Mesi, 6. jul 2024.

Istraga ovog događaja dovela je do otpuštanja Grejsona, jer je utvrđeno da je prekršio pravila o upotrebi sile i standarde ponašanja, da nije upalio kameru na svojoj uniformi i da nije pružio prvu pomoć, kao i da nije pratio uputstva nadležnih niti je pristao da odgovara na pitanja u istrazi - što mu je nadređeni bio naredio.

"Grejson je odmah primenio smrtonosnu silu pošto je preminula uzviknula "Ukoravam te u ime Isusa". U trenutku kada je Grejson uperio pištolj u preminulu, ona nije pravila nikakve agresivne pokrete, samo je pričala", naveo je policajac Entoni Mejfild.

Porodica Sonje Mesi potvrdila je da je ona imala mentalnih problema i da je bila na lečenju. Njen sin, Malaki Hil Mesi, rekao je da je njega i njegovu sestru prošle nedelje majka poslala kod očeva, jer je otišla na 30-dnevno lečenje u jednu ustanovu - iz koje se vratila dva dana kasnije.

Šta otkrivaju snimci telefonskih razgovora?

Policija je primila poziv sa njene adrese 4. jula oko 21.30h i ženska osoba koja se nije predstavila je rekla da "neko želi da je povredi", a na pitanje dispečara ko, odgovorila je "mnogi". Kada je dispečar zatražio više informacija, osoba koja je zvala policiju rekla je "Nema veze, ovo verovatno nije ni pravi broj" i spustila slušalicu. Nije utvrđeno da li je policiju zvala Sonja Mesi.

Oko 9 ujutro sledećeg dana, Dona Mesi je zvala policiju rekavši da je njena ćerka ispred kuće i da viče. Ona je objasnila da Sonja Mesi ne predstavlja opasnost ni po koga, ali da "kada se uznemiri, misli da je svi jure, jer je paranoidno-šizofrenična".

Dispečaru je rekla da se plaši policije i da ne želi da njena ćerka bude povređena.

"Molim vas, nemojte slati borbene policajce koji imaju predrasude", rekla je Dona Mesi.

Policija Springfilda, koja je primila poziv, rekla je da Mesi nije želela da razgovara sa medicinskim profesionalcima, već je obišao tim medicinskih tehničara za hitne situacije, koji su je proverili.

Fotografija Sonje Mesi
Fotografija Sonje Mesi

Sonja Mesi je pozvala policiju nekoliko sati kasnije da prijavi kako je komšija gađao ciglom. Policajci su je našli u bolnici, gde dispečarski podaci ukazuju da je otišla da potraži pomoć zbog "mentalnog stanja". Policiji je tada rekla da joj je "komšija razbio prozor auta ciglom, a da je ona razbila drugi prozor u pokušaju da uđe u auto i pobegne".

Policajci su zabeležili da im je delovalo da Mesi ima mentalnih problema i da je tražila lekarsku pomoć zbog posekotina koje je zadobila prilikom lomljave prozora automobila. Takođe je zabeleženo da je Sonja Mesi kod sebe imala dokumentaciju od 3. jula koja je pokazivala da joj je pomoć pružila mobilna jedinica za mentalno zdravlje, iz druge bolnice u Springfildu.

Dvanaest sati kasnije, kada je policajac Grejson sa kolegom došao u njenu kuću po pozivu, na kameri sa uniforme vidi se da su policajci proveravali automobil sa slomljenim prozorima, i da su pitali Sonju Mesi da li je to njen auto, a ona je to negirala.

XS
SM
MD
LG