Linkovi

Netanjahu upozorio Iran da će "platiti" zbog napada, Teheran poručio da je operacija završena


Projektili iznad Tel Aviva (Foto: REUTERS/Ammar Awad)
Projektili iznad Tel Aviva (Foto: REUTERS/Ammar Awad)

Iran je lansirao skoro 200 raketa na Izrael, saopštila je izraelska vojska. Ovaj napad smatra se odgovorom na rat Izraela i Hezbolaha, militantne grupe u Libanu koju podržava Iran. SAD i Izrael su najavili da će Iran trpeti posledice zbog ovog napada.

Sirene za vazdušnu opasnost čule su se u utorak širom zemlje, a građani su pobegli u skloništa. Svedoci su čuli eksplozije u Jerusalimu i dolini reke Jordan. Izraelska vojska je kasnije objavila da je pretnja nestala i da građani mogu da napuste skloništa.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da iranski raketni napad na Izrael nije uspeo i najavio odmazdu.

"Iran je napravio veliku grešku večeras i platiće zbog toga. Režim u Iranu ne razumije našu rešenost da se odbranimo i osvetimo našim neprijateljima", rekao je Netanjahu na početku sastanka o bezbednosti.

Portparol vojske Danijel Hagari rekao je da nema izveštaja o ranjenima u iranskom raketnom napadu. Dodao je da je napad bio "ozbiljan" i da će imati posledice.

Iranski šef diplomatije Abas Arakči objavio je na Eksu da je Iran ispalio rakete "u samoodbrani" i da je akcija završena, osim ako "izraelski režim ne odluči da izazove dalju odmazdu".

"U tom slučaju, naš odgovor će biti snažniji i moćniji", upozorio je Arakči.

Nalog za raketiranje Izraela dao je iranski vrhovni vođa ajatola Ali Hamnei, izjavio je agenciji Rojters neimenovani visoki iranski zvaničnik - istakavši da je Teheran spreman za svaku vrstu "odmadze".

Iranska revolucionarna garda je u utorak potvrdila da su lansirane desetine raketa i istakla da će, ukoliko Izrael odluči da na to uzvrati, odgovor Teherana biti još više razarajući.

Predsednik Irana Masud Pezeškian napisao je na Eksu da je Iran "snažno odgovorio na agresiju cionističkog režima". On je rekao i da je "ovo samo deo sposobnosti" i da ne treba ulaziti u sukob sa Iranom.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da se trenutno razgovara o tome kako će Izrael odgovoriti na iranski napad, i da ostaje da se vidi kakve će biti posledice po Teheran.

Bajden je u Beloj kući najavio da će razgovarati sa izraelskim premijerom i ocenio da iranski napad nije bio efikasan.

Prethodno je poručio da su SAD spremne da pomognu Izraelu da se odbrani od raketnog napada iz Irana i da zaštiti američke vojnike u regionu.

"Razgovarali smo o tome kako se SAD spremaju da pomognu Izraelu da se odbrani od napada i kako da zaštitimo američku vojsku u regionu", napisao je Bajden na Eksu o sastanku koji je održao sa potpredsednicom Kamalom Haris i Savetom za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Haris je rekla da je Iran "opasna" i "destabilizujuća" snaga na Bliskom istoku i da je Vašington posvećen bezbednosti Izraela.

"Uvek ću osigurati da Izrael može da se brani od Irana i terorističkih snaga koje Iran podržava", naglasila je Haris.

Šef Pentagona Lojd Ostin razgovarao je sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom. Ostin je rekao da su razgovarali o "ozbiljnim posledicama" po Iran u slučaju da ta zemlja lansira rakete na Izrael.

Na brifingu u Pentagonu je rečeno i da su američki razarači učestvovali u presretanju i obaranju iranskih raketa.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven ocenio je da je reč o "značajnoj eskalaciji od strane Irana" i dodao da se Amerika i Izrael sada konsultuju oko odgovora na napad.

"Jasno smo rekli da će biti posledica, ozbiljnih posledica za ova napad i radićemo na tome sa Izraelom", rekao je Saliven, ali nije precizirao šta bi mogle biti posledice. Sa druge strane, nije ni pozvao Izrael na uzdržanost.

Prema njegovim rečima, Bajden pomno prati situaciju i prikuplja informacije.

Oružane snage Irana upozorile su da će napasti "baze i interese" saveznika Izraela u regionu ako se direktno umešaju u sukobe sa Teheranom.

Militanti u Iraku, koje takođe podržava Iran, objavili su da će američke baze u toj zemlji "biti meta" ako se SAD pridruže odgovoru Izraela na iranski napad i za to iskoriste irački vazdušni prostor.

O situaciji će u sredu da raspravlja i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Iran je pozvao to telo da preduzme "značajne korake" kako bi sprečio pretnje regionalnom miru i stabilnosti.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je "eskalaciju za eskalacijom" i rekao: "Ovo mora da prestane, potreban nam je prekid vatre".

Napad su osudile i Evropska unija i Velika Britanija. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj takođe je pozvao na momentalni prekid vatre u regionu.

"Opasni ciklus napada i odgovora na napade rizikuje da se stvari otrgnu kontroli", naveo je na Eksu.

Tenzije na Bliskom istoku su eskalirale pošto je u izraelskom napadu ubijen lider libanskog Hezbolaha, Hasan Nasralah, i dok se izraelska vojska u Gazi bori sa Hamasom, militantnim pokretom koji takođe ima podršku iz Teherana.

Hamas je u utorak pozdravio iranski napad na Izrael i ocenio da će to osvetiti smrti lidera Hamasa Ismaila Hanijea, lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha i generala Korpusa Iranske revolucionarne garde Abasa Nilforushana.

"Teroristički" napad u Tel Avivu, više mrtvih

Najmanje šest osoba je ubijeno, a devet je ranjeno u napadu vatrenim oružjem i nožem u Tel Avivu, saopštila je izraelska policija.

Prema njihovim rečima, dvoje "terorista" je počelo da ubija ljude u vozu u Tel Avivu, da bi ih potom ubili naoružani građani i inspektori.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali je izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič rekao da su odgovori Palestinci iz grada Hebrona na Zapadnoj obali.

Smotrič, koji je inače tvrda struja u izraelskoj vladi, rekao je da će tražiti sednicu članova kabineta i da porodice osumnjičenih za napad budu deporotvane u Gazu, a njihove kuće srušene.

Napad se dogodio nekoliko minuta pre nego što je Iran lansirao salve raketa na Izrael.

XS
SM
MD
LG