Linkovi

Ustavni sud obustavio izručenje Do Kvona, Ministarstvo pravde tvrdi da je kasno obaviješteno o žalbi branilaca


Do Kvon, kralj “kripto valuta”, nakon četvoromesečnog boravka u zatvoru Spuž prebačen je u prihvatilište za strance (Foto: Jovo Radulović)
Do Kvon, kralj “kripto valuta”, nakon četvoromesečnog boravka u zatvoru Spuž prebačen je u prihvatilište za strance (Foto: Jovo Radulović)

Ustavni sud Crne Gore saopštio je da je prihvatio žalbu branilaca južnokorejskog državljanina Do Kvona i obustavio izvršenje odlukeVrhovnog suda o njegovom izručenju Sjedinjenim Državama ili Južnoj Koreji.

U istom danu Ministarstvo pravde Crne Gore saopštilo je da je sud tek u petak, kada se očekivala odluka ministra Bojana Božovića o izručenju Do Kvona, obaviješteno o žalbi branilaca.

“Usvaja se zahtjev za obustavu izvršenja i obustavlja se izvršenje presude Vrhovnog suda Crne Gore, Kzz. br. 12/24, od 19. septembra 2024. godine i postupak odlučivanja o dozvoli izručenja podnosioca ustavne žalbe D. H. K., do donošenja konačne odluke Ustavnog suda”, objavljeno je na sajtu Ustavnog suda.

Rješenje je jednoglasno donio Ustavni sud, koji čine predsjednica, sudija Snežana Armenko, kao i sudije Dragana Đuranović, Desanka Lopičić, Faruk Resulbegović, Momirka Tešić i Budimir Šćepanović.

Ministar pravde Bojan Božović poručio je u četvrtak da će do kraja sedmice objelodaniti kojoj će državi biti izručen ‘kralj kriptovaluta’ Do Kvon.

Do Kvona potražuju SAD i Južna Koreja, a odluka Ustavnog suda jedna je u nizu zbunjujućih odluka crnogorskog pravosuđa u vezi sa slučajem njegovog izručenja.

Ministarstvo pravde Crne Gore je uz napomenu da ga je Ustavni sud tek u petak obavijestio o ustavnoj žalbi Kvonovih zastupnika povodom odluke o izručenju koja je podnijeta 25. septembra.

“Ustavni sud nas je u daljoj korespodenciji informisao da je na današnjoj sjednici usvojen zahtjev punomoćnika Kwon Do Hyeonga I da se obustavlja izvršenje presude Vrhovnog suda Crne Gore, kao I postupak odlučivanja o dozvoli izručenja, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda”, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Založilo se i za dobru i pravovremenu između grana vlasti i institucija.

“Zato molimo da u ovom slučaju Ustavni sud postupi u najkraćem roku da nas ubuduće bez odlaganja o tome obavještava, kako bismo nastavili započete aktivnosti u konkretnom predmetu”, navode u saopštenju.

Do Kvon je uhapšen 23. marta na aerodromu u Podgorici, odakle je sa lažnim pasošom Kostarike namjeravao da otputuje u Dubai.

SAD i Južna Koreja ga potražuju nakon nagle propasti njegove dvije kriptovalute, zbog prevare na tom tržištu teške desetine milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG