Linkovi

Montiran vrh novog Svetskog trgovinskog centra


Šiljak na vrhu novog Svetskog trgovinskog centra u Njujorku postavljen je dizalicom na svoje mesto
Šiljak na vrhu novog Svetskog trgovinskog centra u Njujorku postavljen je dizalicom na svoje mesto

Srebrni šiljak na vrhu zgrade novog Svetskog trgovinskog centra simbolično je označio obnavljanje posle terorističkih napada 2001. godine

Na vrhu novog Svetskog trgovinskog centra u Njujorku danas je postavljen srebrni šiljak, što je simbolično označilo završetak obnavljanja najvećeg američkog grada, posle rušenja dve kule centra u terorističkom napadu 2001. godine.

Sa ukrasnim šiljkom nova zgrada je dostigla visinu od 541 metar, odnosno 1776 stopa, što se takođe simbolično poklapa sa godinom u kojoj su Sjedinjene Države stekle nezavisnost od Engleske.

124 metra dug šiljasti završetak zgrade težak je ukupno 758 tona i postepeno je građen nekoliko meseci, a u njemu se nalazi antena predajnika koji će biti ugrađen u zgradu.

Novi trgovinski centar, čije se otvaranje planira za iduću godinu, jedan je od nekoliko poslovnih oblakodera koji se grade na mestu na kome su teroristi Al-Kaide, upravljajući avionima punim putnika, 11. septembra 2001. udarili u dve kule Svetskog trgovinskog centra zbog čega su se obe ubrzo srušile. U tom napadu poginulo je gotovo 3 hiljade ljudi.

Novi Svetski trgovinski centar mogao bi da bude najviša zgrada u Sjedinjenim Državama i treća po visini u svetu.

Razlika zavisi od toga da li se šiljasti završetak posmatra kao deo arhitektonskog rešenja zgrade ili samo kao konstrukcija koja nosi antenu.
XS
SM
MD
LG