Linkovi

Uvođenje bezviznog režima pre 1. januara?


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u Briselu da nema gotovo nikakve sumnje da će građani Srbije u 2010. godini, "a možda i ranije", moći da putuju u zemlje Evropske unije bez viza. Očekujemo formalnu odluku o tome 30. novembra ili 1. decembra, rekao je Jeremić posle razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom. Srpski zvaničnik je tokom susreta, koje je imao u Evropskom parlamentu i Komisiji, izrazio uvjerenje kako više nema dileme oko toga gdje ide Srbija. Ide prema EU, kaže Jeremić i najavljuje aplikaciju za punopravno članstvo do kraja ove godine.

Susreti sa Komitetom za spoljne poslove Evropskog parlamenta, a potom i sa komesarom za proširenje, Olijem Renom, bili su prilika da se još jednom potvrdi kako pred Srbijom stoji evropska perspektiva, koju Beograd namjerava povrditi i skorom aplikacijom

"Naša snažna namjera je da okončamo debatu o tome koji put uzima Srbija- naš put je prema evropskom članstvu. Vjerujemo da je, u tom smislu, učinjen ključni dio posla kako bi smo podnijeli aplikaciju za prijem u punopravno članstvo i naša je ozbiljna namjera da to učinimo prije kraja ove godine", kazao je ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić.

Podrška Evropske unije, posebno njene Komisije je jasna-očekuje se kako će na nju uskoro odgovoriti i Savjet ministar i deblokirati Privremeni sporazum. Uz to, tu je i oslobadjanje od viza.

"Izazovi postoje, ali jedan od njih je okončan kada politička volja i podrška gradjana postoji. Želim zato da naglasim važnost putovanja bez viza, što je posebno važno za obične ljude u Srbiji, posebno za mlade i studente. Važne odluke se očekuju, kako bi od prvog januara naredne godine gradjani Srbije bez viza putovali prostorom EU", naglasio je evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Slovenija za ranije ukidanje viza

Slovenija je saopštila da je predložila da se bezvizni režim za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije uvede ranije kako bi im se omogućilo da slobodno putuju tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Slovenačko ministarstvo inostranih poslova je to saopštilo dan nakon što su slovenački zvaničnici zatražili da se vize ukinu od 19. decembra, umjesto od 1. januara 2010 kako je predložila Evropska komisija. Evropski parlament i Savjet Evropske unije razmotriće taj prijedlog, iznesen na na jučerašnjem sastanku Savjeta i možda ga usvojiti do kraja mjeseca.





XS
SM
MD
LG