Linkovi

Sejntsi osvojili prvi Superboul u istoriji za oporavak svog grada


Sejntsi osvojili prvi Superboul u istoriji za oporavak svog grada
Sejntsi osvojili prvi Superboul u istoriji za oporavak svog grada
<!-- IMAGE -->

Najveći sportski događaj u Sjedinjenim Državama imao je ove godine kraj kao iz bajke. Prvi put u svojoj istoriji, titulu šampiona u američkom fudbalu - popularni Superboul – osvojili su Nju Orleans Sejntsi, tim iz grada koji je pre samo četiri i po godine opustošen u naletu uragana Katrina. I kao što je jedan od igrača pobedničkog tima rekao, teško je rečima opisati šta ova pobeda znači za građane Nju Orleansa.

Iako je Nju Orleans poznat kao grad u kome nije potreban poseban razlog za žurke, Sejtsi su mu ga pružili. Dugo pošto se utakmica u Majamiju završila, čuvena "francuska četvrt" je bila ispunjena ljubiteljima američkog fudbala. Ti isti navijači i sve što su preživeli posle Katrine, bili su dodatni motiv fudbalerima za pobedu.

Kvoterbek Dru Bris proglašen je za najkorisnijeg igrača utakmice.

„Igrali smo za mnogo više nego nas same, igrali smo za naš grad, za ceo region Meksičkog zaliva, za naše verne navijače, koji su uvek uz nas. Samo to što smo imali šansu da ovo uradimo je neverovatno“, rekao je Bris.

Utakmica nije počela dobro za Sejntse. Koltsi su na startu 44. Superboula vodili sa 10:0, ali je drugo poluvreme u potpunosti pripalo igračima u crno-zlatnim dresovima ... Iznenadni „onsajd kik“, presečena lopta i odlučujući „tač-daun“ za konačnih - 31:17.

„Svaka čast Sejntsima. Igrali su dobro u svim fazama, uspešno odigrali nekoliko ključnih akcija, odbrana im je bila na nivou, Dru je odradio sjajan posao da ih dovede do 'end zone'. Zaslužili su pobedu“, rekao je kvoterbek Indijanapolisa, Pejton Mening.

Retorika pobednika bila je više filozofska:

„Ko je pre četiri godine mogao da pomisli da će se ovo dogoditi? Osamdeset-pet odsto grada bilo je pod vodom, svi stanovnici evakuisani širom zemlje. Nismo znali da li će se grad oporaviti“, podsetio je Bris.

Nije se znalo čak ni da li će se tim vratiti. Sejntsi su 2005. igrali bez stadiona, a pričalo se i o napuštanju grada zauvek. Danas sve izgleda kao daleka prošlost.

„Mnogo nam znači zbog načina na koji smo ovo ostvarili, zbog grada za koji smo to uradili, kome je pobeda bila neophodna“, rekao je raning bek Sejntsa Redži Buš.

I za tim i za grad, bio je to emotivni trenutak i emotivni trijumf, znak oporavka i ponovnog rođenja Nju Orleansa.

XS
SM
MD
LG