Linkovi

ABBA traži da Tramp prestane da koristi njihovu muziku u kampanji


Članovi švedske muzičke grupe ABBA u Londonu, 26. maja 2022. (Foto: REUTERS/Henry Nicholls)
Članovi švedske muzičke grupe ABBA u Londonu, 26. maja 2022. (Foto: REUTERS/Henry Nicholls)

Članovi švedske pop grupe ABBA zatražili su od američkog republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa da prestane da koristi njihovu muziku i video snimke na predizbornim skupovima, saopštila je izdavačka kuća benda u četvrtak.

Hitovi "The Winner Takes It All", "Money, Money, Money" i "Dancing Queen" puštani su na mitingu koji su Tramp i njegov potpredsednički kandidat Džej Di Vens održali 27. jula u Minesoti, uz video snimke, piše švedski dnevnik Svenska Dagbladet, čija reporterka je bila na tom skupu.

„Zajedno sa članovima grupe ABBA otkrili smo da su objavljeni video snimci na kojima je njihova muzika korišćena na Trampovim događajima, i zato smo zatražili da se takva upotreba odmah zaustavi i ukloni“, saopštila je izdavačka kuća Universal Music.

Rečeno je da Trampova kampanja nije dobila nikakvu dozvolu ili licencu. Članovi benda su odbili da komentarišu dalje, rekao je predstavnik Rojtersu, dodajući da u potpunosti podržavaju izjavu Univerzala.

Trampova kampanja nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Nekoliko umetnika, ili njihovih predstavnika, protivilo se tome da se njihova muzika pušta na Trampovim događajima godinama, uključujući pokojnog američkog pevača i gitaristu Toma Petija, britansku kantautorku Adel i rok bend R.E.M. U aprilu je etiketa pokojne irske pevačice i aktivistkinje Šinejd O'Konor takođe zahtevala da Trampova kampanja prestane da koristi njenu muziku.

XS
SM
MD
LG