Linkovi

Hjuman rajts voč: Snage Malija i grupe Vagner počinili zločine u toj zemlji


Arhiva - Na fotografiji koju je objavila francuska vojska vide se trojica ruskih plaćenika (desno), u Maliju (French Army via AP, File)
Arhiva - Na fotografiji koju je objavila francuska vojska vide se trojica ruskih plaćenika (desno), u Maliju (French Army via AP, File)

Međunarodna nevladina organizacija Hjuman rajts voč (HRV) saopštila je da su oružane snage Malija i pripadnici ruske plaćeničke grupe Vagner pogubili i nasilno oteli nekoliko desetina civila u centralnom regionu Malija od decembra 2022.

Snage Malija i grupa Vagner su, kako je navedeno, uništavale i pljačkale civilnu imovinu i navodno mučili zatočenike u vojnom logoru", navodi ta organizacija.

Grupa za ljudska prava je saopštila da je intervjuisala 40 ljudi koji znaju za incidente. Među njima je bilo 20 svedoka zlostavljanja, tri člana porodica žrtava, dva lidera zajednice, pet malijskih aktivista civilnog društva, osam predstavnika međunarodnih organizacija i dva politička analitičara iz grada Sahela.

HRV je saopštio i da je pregledan snimak koji predstavlja dokaz zlostavljanja koje su počinili malijska vojska i strane snage.

Ministar spoljnih poslova Malija Aodulaje Diop pozvao je Savet bezbednosti UN da povuče mirovne snage UN u Maliju (MINUSMA) zbog krize poverenja između zvaničnika Malija i 15.000 članova tih snaga.

Savet bezbednosti odlučio je da prekine prisustvo MINUSMA u Maliju, ali će njeno osoblje tamo ostati do 31. decembra.

Karin Kaneza Nantulia, zamenica direktora HRV-a za Afriku, izjavila je da prestanak mandata MINUSMA u Maliju izaziva zabrinutost.

"Afrička unija i Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS) treba da izraze svoju zabrinutost u vezi sa teškim zloupotrebama od strane malijskih oružanih snaga i očiglednih savezničkih boraca Vagner grupe i da obustave te odgovorne vlasti za kršenje računa na ove malijske vlasti".

XS
SM
MD
LG