Linkovi

Blinken i šef armije Sudana razgovarali o okončanju rata


Arhiva - Sudanski general Abdel Fatah al-Burhan odgovara na pitanja novinara tokom intervjua, 22. septembra 2022.
Arhiva - Sudanski general Abdel Fatah al-Burhan odgovara na pitanja novinara tokom intervjua, 22. septembra 2022.

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je u utorak sa komandantom vojske Abdelom Fatahom al-Burhanom o potrebi okončanja rata u Sudanu, saopštio je Stejt department.

Njih dvojica su "razgovarali o potrebi da se hitno okonča sukob u Sudanu i omogući nesmetan humanitarni pristup uključujući i prekograničnu, i poprečnu liniju, kako bi se ublažile patnje sudanskog naroda", rekao je portparol Metju Miler u saopštenju.

U otprilike 30-minutnom telefonskom razgovoru, Blinken je "takođe razgovarao o nastavku pregovora na platformi Džeda i potrebi zaštite civila i deeskalacije neprijateljstava u El-Fašeru, Severni Darfur“, rekao je Miler.

Sredinom aprila, Sjedinjene Države su saopštile da će domaćin mirovnih pregovora o sudanskom ratu biti Saudijska Arabija u njenom gradu Džedi u naredne tri nedelje, iako datum za diskusiju tek treba da bude objavljen.

Najmanje 134 osobe poginule su za dve nedelje u borbama koje su besnele u gradu El-Fašer, prema podacima koje su u nedelju objavili Lekari bez granica (MSF).

Od aprila 2023. godine, Sudan razara rat između vojske, koju predvodi Burhan, i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), kojima komanduje bivši Burhanov zamenik, Muhamed Hamdan Daglo.

El-Fašer u Severnom Darfuru je jedini glavni grad države u ogromnom zapadnom regionu koji nije pod kontrolom RSF-a i ključno je humanitarno središte za region na ivici gladi.

Došlo je do sporadičnih sukoba od izbijanja rata, ali su žestoke borbe ponovo izbile 10. maja u, kako je šef UN-a Antonio Gutereš to nazvao, "alarmantnom novom poglavlju" u sukobu.

Prema stručnjacima Ujedinjenih nacija, u sukobu je ukupno poginulo desetine hiljada ljudi, uključujući i do 15.000 u samo jednom gradu u zapadnom Darfuru.

XS
SM
MD
LG