Linkovi

AI: Najmoćniji lideri ugrožavaju ljudska prava


Logo organizacije Amnesti Internešnal
Logo organizacije Amnesti Internešnal

Organizacija Amnesti Internešnal objavila je godišnji izveštaj o kršenju ljudskih prava u skoro 160 zemalja i tvrdi da su politika mržnje i straha postale normalne u 2017. zahvaljujući nekim od najmoćnijih svetskih lidera.

U novom izveštaju tvrde da su potezi lidera u Egiptu, Filipinima, Venecueli, Kini, Rusiji I Americi ugrozili prava miliona ljudi.

Otvoreno su kršili ljudska prava ili pozivali druge da ih krše. Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je bukvalno pozivao ljude da ubiju one za koje sumnjaju da su dileri droge”, kaže Margaret Huang, direktorka Amnesti Internešnala.

U izveštaju se kritikuje I američki predsednik Donald Tramp zbog imigracione politike, zbog ugrožavanja slobode medija I ženskih prava. Glas Amerike je tim povodom tražio komentar iz Bele kuće I Stejt departmenta, ali odgovor nije stigao.

Jedan od najgorih primera je usvajanje politike "globalnog ćutanja o planiranju porodice". Sad organizacije koje su nudile savete I informacije o abortusu I uslugama u oblasti reproduktivnog zdravlja moraju da izaberu da li će I dalje savetovati žene o abortusu ili će da dobijaju novac od američke vlade.”

Zagovornici ženskih prava kažu da su zbog te odluke organizacije izgubile milione dolara koje su dobijale.

“Na mestima kao što su Madagaskar, Uganda ili Zimbabve postoje programi namenjeni osetljivim grupama žena, kao što su vaučeri koji su kroz privatni sektor pomagali ženama da dođu do srtedstava za kontracepciju – I koji sada nisu dostupni”, kaže Džon Lotspajk, direktor u organizaciji "Marie Stopes Int".

Izveštaj pokazuje da je sloboda govora takođe ugrožena, posebno u Kini, Egiptu I Turskoj. Glas Amerike kontaktirao je ambasade ovih zemalja u SAD, ali one nisu odgovorile.

“Turska vlada je uhapsila više od 50 hiljada ljudi u proteklih nekoliko godina, a među njima su I direktori Amnesti Internešnala u Turskoj. Tu vladu vodi neko ko je svojevremeno bio politički zatvorenik, sada se preokrenuo I uhapsio lidere organizacija za zaštitu ljudskih prava, zajedno sa svima ostalima koji kritikuju vladu. Ista je situacija u Egiptu I Kini.”

U izveštaju se konstatuje I napredak koji su ostvarili Ženski marševi u Americi I pokret #MeToo. Pohvaljen je I Tajvan zbog odluke da legalizuje gej brakove.

XS
SM
MD
LG