Linkovi

Hil: Predstoji nam veliki posao sa Srbijom, imamo mnogo zajedničkih ciljeva


Ambasador SAD Kristofer Hil (Foto:Fonet)
Ambasador SAD Kristofer Hil (Foto:Fonet)

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da sa Srbijom predstoji veliki posao jer ima mnogo zajedničkih ciljeva i da treba poboljšati ekonomske odnose.

"Ono što je važno i što pokreće naše interese u odnosu sa Srbijom jeste perspektiva da čitava oblast Zapadnog Balkana bude mirnija i povezanija i da u njoj postoje obrasci saradnje", istakao je Hil u intervjuu za list "Kurir", na pitanje šta očekuje od nove Vlade Srbije.

Hil je istakao da je deo rešenja u regionu Zapadnog Balkana inicijativa "Otvoreni Balkan", jer zemlje moraju da shvate da ne mogu da se izmeste iz ovog regiona i moraju da sarađuju, a da su Evropskoj uniji potrebne zemlje koje koegzistiraju u miru i međusobno sarađuju.

Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, Hil je rekao kako misli da je briselski proces dobar i da je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak "pravi čovek u pravom trenutku", te da je potrebno proći kroz sva pitanja i videti šta može da se uradi.

"Verujem da su SAD jasno stavile do znanja, mesecima unazad, da je Zajednica srpskih opština ključni element koji mora da se realizuje. Istovremeno, i Kosovo je nezadovoljno što mu je blokiran pristup nekim međunarodnim organizacijama i time isto moramo da se pozabavimo", rekao je Hil.

Ambasador SAD se osvrnuo i na ekonomski aspekt saradnje Srbije i SAD, rekavši da je američka Vlada veoma zainteresovana da pomaže američkim kompanijama koje žele da ulažu u Srbiju, posebno ističući postojanje velikog interesa za ulaganje u IT sektor i sektor visokih tehnologija.

"Izvan Beograda postoji veliki broj kompanija iz tog sektora. Neka od čuvenih imena, poput "Majkrosofta", već su tu. Veliki je broj ozbiljnih kompanija zainteresovanih za Srbiju. Zašto? S jedne strane, one računaju - i mislim da su u pravu - na to da će Srbija u nekom trenutku ući u Evropsku uniju. Drugo, mislim da američke firme računaju i na mlade ljude u Srbiji. Ako pogledate kompanije kao što je NCR, sa sedištem na Novom Beogradu, u kojoj radi na hiljade mladih ljudi, mislim da postoji pozitivan stav o mladima u Srbiji", rekao je Hil.

Zaključio je stavom da je veoma važno da, u kontekstu situacije u kojoj je Rusija brutalno napala susednu zemlju, Srbija i SAD zajednički sarađuju i na polju bezbednosti i odbrane jer je, kako je naveo, Amerika faktor mira i stabilnosti u Evropi.

U ovom izveštaju korišćeni su materijali agencije Fonet i portala Kurir.rs

XS
SM
MD
LG