Linkovi

Američki vojnik koji je pobegao u Severnu Koreju izjasniće se kao dezerter


Fotografija Trevisa Kinga (Foto: (AP Photo/Ahn Young-joon)
Fotografija Trevisa Kinga (Foto: (AP Photo/Ahn Young-joon)

Američki vojnik koji je pobegao u Severnu Koreju pre nešto više od godinu dana izjasniće se krivim za dezertiranje i četiri druge optužbe i preuzeti odgovornost za svoje ponašanje, rekao je njegov advokat.

Advokat Trevisa Kinga, Frenklin D. Rozenblat, rekao je za Asošiejted pres da King namerava da prizna krivicu za ukupno pet vojnih prestupa, uključujući dezerterstvo i napad na oficira.

Devet drugih krivičnih dela, uključujući posedovanje eksplicitnih slika deteta, biće povučeno i odbačeno prema uslovima sporazuma. King će dobiti priliku na saslušanju 20. septembra u Fort Blisu u Teksasu da razgovara o svojim postupcima i objasni šta je uradio.

"On želi da preuzme odgovornost za stvari koje je uradio", rekao je Rozenblat.

U odvojenoj izjavi navodi se da je, "Trevis je zahvalan svojim prijateljima i porodici koji su ga podržali, kao i svima izvan njegovog kruga koji nisu unapred presudili o njegovom slučaju na osnovu prvobitnih navoda."

On je odbio da komentariše moguću kaznu sa kojom bi njegov klijent mogao da se suoči. Dezertiranje je ozbiljna optužba i može da dovede do zatvorske kazne.

AP je prošlog meseca izvestio da su dve strane u pregovorima o izjašnjavanju o krivici. King je prešao jako utvrđenu granicu iz Južne Koreje u julu 2023. i postao prvi Amerikanac priveden u Severnoj Koreji u poslednjih pet godina. Našao se u Severnoj Koreji ubrzo nakon što je pušten iz južnokorejskog zatvora gde je boravio skoro dva meseca zbog optužbom za napad.

Otprilike nedelju dana nakon puštanja iz zatvora, odveden je na aerodrom kako bi mogao da se vrati u Fort Blis zbog suočavanja sa disciplinskim merama. Vojnici su ga otpratili su ga do carine, ali umesto da uđe u avion, pridružio se civilnom obilasku korejskog pograničnog sela Panmundžom.

Zatim je pretrčao granicu, koju kontrolišu stražari i često je puna turista. Privela ga je Severna Koreja, ali je posle otprilike dva meseca Pjongjang iznenada najavio da će ga proterati.

On je 28. septembra prebačen u Teksas i tamo je bio u pritvoru. Američka vojska je u oktobru podnela niz optužbi protiv Kinga, uključujući dezerterstvo, kao i udaranje drugih oficira, nezakonito posedovanje alkohola, davanje lažnih izjava i posedovanje video snimka deteta koje se bavi seksualnim odnosom. aktivnost. Ti navodi datiraju od 10. jula, istog dana kada je pušten iz zatvora.

XS
SM
MD
LG