Linkovi

Džejms O'Brajen nominovan za pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju


ARHIVA - Džejms O’Brajen u Senatu (Foto: Reuters/Sarah Silbiger)
ARHIVA - Džejms O’Brajen u Senatu (Foto: Reuters/Sarah Silbiger)

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena nominovala je američkog diplomatu Džejmsa O’ Brajena za funkciju pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja.

Ukoliko Senat bude potvrdio njegovu nominaciju O’ Brajen, koji se trenutno nalazi na funkciji šefa Kancelarije za koordinaciju sankcija pri Stejt Departmentu, zameniće Karen Donfrid, koja se sa te funkcije povukla u martu 2023.

Na mestu pomoćnice državnog sekretara provela je 18 meseci. Njeno službovanje obeležila je ruska agresija na Ukrajinu – što se tumači najvećim sukobom u Evropi od Drugog svetskog rata, kao i pokušaj Sjedinjenih Država da formiraju i učvrste jedinstveni zapadni stav u odnosu na Rusiju.

Džejms O’Brajen službovao je u dve američke administracije kao specijalni izaslanik američkog predsednika, saopštila je Bela kuća.

Period od 1989. do 2001. proveo je kao viši savetnik bivše američke državne sekretarke Medlin Olbrajt, zamenik direktora za planiranje politike, kao i izaslanik američke administracije za Balkan“, navodi se, između ostalog u objavi Bele kuće.

O’Brajen je bio deo američke delegacije tokom pregovora Kosova i Srbije u Rambujeu 1999.

Bela kuća navodi i da je tokom diplomatske karijere bio usredsređen na primenu programa sankcija i imao savetodavnu ulogu u vezi mirovnim pregovorima u Evropi.

Takođe, bavio se naučnim i ekološkom sporazumima, tranziciji Rusije i Ukrajine u postsovjetskom periodu, kao i inicijativama za istragu i krivično gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG