Linkovi

Inflacija u padu: Rast cena u SAD najniži od početka 2021.


ARHIVA - Kupci u prodavnici lanca Target u Pensilvaniji, 7, jula 2023. godine.
ARHIVA - Kupci u prodavnici lanca Target u Pensilvaniji, 7, jula 2023. godine.

Potrošačke cene u SAD su porasle 3 procenta u junu u odnosu na godinu dana ranije, što je značajan pad stope inflacije i najmanje povećanje u 12 meseci od početka 2021, objavila je vlada SAD.

Pre godinu dana, inflacija je u Americi na godišnjem nivou iznosila više od 9 odsto, što je bila najviša stopa u 40 godina, ali je od tada postojano padala.

Cifra iz juna je blizu godišnje stope inflacije od 2 odsto koju žele da vide ekonomisti američke Centralne banke - odnosno Federalnih rezervi - i predstavlja novi pad u odnosu na godišnju inflaciju od 4 odsto, koliko je zabeleženo u maju.

Iz Biroa za statistiku rada su naveli da ovakav razvoj događaja predstavlja značajno olakšanje za potrošače, te da su, između ostalog, snižene cene goriva, polovnih automobila, avio karata itd.

Federalne rezerve su u proteklih 16 meseci postepeno podizale kamatne stope, povećavajući troškova pozajmljivanja novca i za pojedince i za biznise, kao meru suzbijanja inflacije. Do kraja jula se očekuje još jedno povećanje kamatnih stopa, ali bi uz usporavanje inflacije budući takvi planovi mogli da budu odlo\eni ili odbačeni.

Američka ekonomija, najveća na svetu, ostala je otporna na posledice pandemije koronavirusa, te nastavlja da raste. Svakog meseca se otvaraju stotine hiljada novih poslova, pa je stopa nezaposlenosti blizu rekordnog nivoa za proteklih 50 godina.

Predsednik SAD Džo Bajden drži govor o ekonomiji, u Starom poštanskom uredu u Čikafu, 28. juna 2023. godine.
Predsednik SAD Džo Bajden drži govor o ekonomiji, u Starom poštanskom uredu u Čikafu, 28. juna 2023. godine.

Uprkos svemu tome, birači upravljanje Džoa Bajdena ekonomijom ocenjuju niskim ocenama, prevashodno zbog visoke inflacije, što se odrazilo na porodične budžete, jer su poskupele namirnice, gorivo i kirije.

Bajden, koji će pokušati da se izbori za drugi predsednički mandat, brzo je preuzeo zasluge za sniženu inflaciju.

"Dobri poslovi i niži troškovi: To je Bajdenomiks u akciji", rekao je Bajden. "Današnji izveštaj doneo je nove i ohrabrujuće dokaze da je inflacija u padu dok naša ekonomija ostaje snažna".

Bajdenomiks je naziv koji predsednik SAD koristi za svoje ekonomske projekte i mere.

"Stvarne plate za prosečne američke radnike sada su više nego pre pandemije, dok radnici sa najnižim platama osećaju najveći dobitak", dodao je Bajden. "Naš napredak u stvaranju poslova dok smanjujemo troškove za porodice nije slučajan".

Znak kojim restoran u državi Ilinois traži zaposlene, fotografisan 6. jula 2023. godine.
Znak kojim restoran u državi Ilinois traži zaposlene, fotografisan 6. jula 2023. godine.

Mark Hamrik, ekonomski analitičar veb stranice "Bankrate.com", kaže:

"Ključni nalazi indeksa potrošačkih cena su niži od očekivanog širom spektra, na mesečnom i godišnjem nivou."

Hamrik predviđa da će Federalne rezerve "gotovo sigurno podići kamatne stope za nekoliko sedmica, jer su zvaničnici to najavili. Ostaje da se vidi da li će osećati obavezu da podignu stope dalje u septembru ili posle toga, ali tu su verovatno u nedoumici".

Tri najveća američka berzanska indeksa ostvarila su značajan rast posle novih informacija o inflaciji.

XS
SM
MD
LG