Linkovi

Septembarska stopa zaposlenosti u Americi najveća u poslednjih pola godine


ARHIVA - Oglas za zapošljavanje u Los Anđelesu (AP/Marcio Jose Sanchez)
ARHIVA - Oglas za zapošljavanje u Los Anđelesu (AP/Marcio Jose Sanchez)

U septembru je u Sjedinjenim Državama zaposleno 254,000 građana - što je najveći broj u poslednjih pola godine, dok je stopa nezaposlenosti smanjena na 4,1 odsto, objavio je američki Sekretarijat za rad.

Takođe, u julu i avgustu u Sjedinjenim Državama otvoreno je 72.000 radnih mesta više nego što su zvaničnici i stručnjaci predviđali.

To bi, kako ocenjuje agencija Rojters, moglo uticati na to da se sredstva Federalnih rezervi ne koriste za smanjenja kamatnih stopa do kraja 2024.

Podaci o povećanju zaposlenosti u septembru pokazuju porast potražnje za radnom snagom početkom jeseni. Američka ekonomija beleži solidan rast, uprkos usporavanju koje je na tom putu u 2024. uzrokovala inflacija”, rekao je agenciji Asošijeted pres Bil Adams, glavni ekonomista američke Komercija banke.

Očekivanja ekonomista bila su da će, kako su je ocenjivali, agresivna kampanja Federalnih rezervi na suzbijanju inflacije i povećanje kamatnih stopa 11 puta u 2022. i 2023. izazvati recesiju. Međutim, to se nije dogodilo i ekonomija je nastavila da jača uprkos sve većim troškovima potrašača i kompanija.

Ipak, jedna je od glavnih predizbornih tema uoči glasanja na predsedničkim izborima 5. novembra.

Brojni američki građani su i dalje nepoverljivi u izdržljivost tržišta rada i zabrinuti zbog visokih cena koje su veće za 19 procenata u poređenju sa februarom 2021.

Tada je zabeležen porast inflacije, pošto se ekonomija neočekivano brzo oporavila od recesije uzrokovane pandemijom kovida.

Očekuje se da će na oktobarsku zaposlenost, o čemu bi izveštaj trebalo da bude objavljen četiri dana pre izbora, uticati posledice uragana Helena, kao i štrajk radnika kompanije Boing.

Inače, tokom septembra američka domaćinstva povećala su potrošnju u maloprodaji. Čak i u okolnostima manje zaposlenosti, raspostranjena je, kako je opisuje agencija Asošijeted pres, neobična sigurnost posla. Otpuštanja su gotovo rekordno niska.

Broj prijavljenih za naknade za nezaposlene je i dalje blisu istorijskog mininuma.

Neobična dinamika, kako je označava AP, posledica je okolnosti u kojima poslodavci nemaju dovoljno osoblja – pošto se ekonomija oporavila od recesije uzrokovane pandemijom.

Takođe, broj građana koji napuštaju posao dostigao je najniži nivo od avgusta 2020. godine, kada je ekonomija još bila na udaru pandemije kovida.

XS
SM
MD
LG