Linkovi

Desetine žrtava zimskih oluja u Americi, otopljavanje tokom nedelje


Predsjednički helikopter polijeće ispred Bijele kuće, tokom vikenda, nakon što je snijeg pao u američkoj prijestonici Vašingtonu (Foto: SAUL LOEB / AFP)
Predsjednički helikopter polijeće ispred Bijele kuće, tokom vikenda, nakon što je snijeg pao u američkoj prijestonici Vašingtonu (Foto: SAUL LOEB / AFP)

Izuzetno niske temperature i opasni uslovi na putevima izazvali su desetine smrtnih slučajeva širom Amerike ovog mjecesa, a arktička hladnoća zahvatila je i južni dio zemlje sve do Teksasa i Floride. Međutim, narednih dana se očekuje rast temperatura.

Zimske oluje su odnijele najmanje 75 života u SAD tokom januara, a mnogi su stradali zbog hipotermije ili u saobraćajnim nesrećama.

U Memfisu, u Tenesiju, ekipe su tokom nedelje pokušavale da poprave popucale vodovodne cijevi, zbog kojih je građanima savjetovano da prokuvavaju vodu.

Rouds koledž u Memfisu počeo je u subotu da šalje studente kući, ili da ih smješta u hotele. Škola je planirala i virtuelne časove u ponedeljak i utorak, uz upozorenje studentima da ne dolaze na kampus ta dva dana zbog "aktuelnih vremenskih prilika i opasnosti koje su zbog njih nastale".

Restorani i barovi su mušterijama u nedelju služili flaširanu vodu. Neki restorani su zbog problema sa vodom bili zatvoreni, dok su pojedini mijenjali jelovnik. Neuobičajeno hladno vrijeme izazvalo je probleme u vodosnabdijevanju i u drugim djelovima Tenesija.

Mejson, grad sa 1.300 stanovnika, je bez vode već pet dana, naveli su njegovi stanovnici zbog čega je vatrogasna služba dijelila ograničenu količinu flaširane vode domaćinstvima.

"Teško je kuvati. Puštati vodu u toaletima. Prati suđe, veš", ispričala je stanovnica Mejsona Kristina Rej.

Zbog hladnoće, u Tenesiju je stradalo najmanje 27 osoba.

U drugim djelovima zemlje, ledena kiša, susnježica i snažni naleti vjetra otežali su saobraćaj u djelovima Kanzasa i Oklahome u nedelju. U Arkanzasu i Mizuriju u ponedeljak pada ledena kiša, koja je dovela da fatalnih saobraćajnih nesreća, a strahuje se i od nestanaka struje.

Meteorolozi upozoravaju da bi to područje mogao da prekrije led debljine do 1,27 centimetara. Upozorenje na ledenu oluju izdato je i za dio Oklahome.

Na zapadnoj obali, prognozira se obilna kiša u južnoj Kaliforniji. U nekim djelovima te države je naložena evakuacija zbog mogućih odrona.

XS
SM
MD
LG