Linkovi

Stručnjaci UN utvrdili slučajeve sistemskog rasizma u američkim zatvorima


Arhiva - bodljikava žica u državnom zatvoru Angola u Luizijani (REUTERS/Shannon Stapleton)
Arhiva - bodljikava žica u državnom zatvoru Angola u Luizijani (REUTERS/Shannon Stapleton)

Stručnjaci Ujedinjenih nacija iz oblasti ljudskih prava založili su se za reformu američkog sistema krivičnog pravosuđa – navodeći kao razlog slučajeve sistemskog rasizma.

U izveštaju troje eksperata Ujedinjenih nacija navedeno je da su se crnkinje, na odsluženju zatvorske kazne, porađale, kako je navedeno, dok su bile vezane – a zatvorenici su bili primorani da rade u uslovima nalik onima koji su u prošlosti vladali na plantažama.

Neke od žena, kako je navedeno u izveštaju, su zbog toga gubile potomstvo.

Stručnjaci su ukazali da su tokom poseta američkim zatvorima, aprila i maja 2023, uvideli praksu koja predstavlja, kako su naveli, uvredu ljudskog dostojanstva.

Prikupljena su i svedočenja hiljada zatvorenika u Luizijani, mahom crnaca, da su bili prisiljeni da rade u poljima, čak i da beru pamuk, pod nadzorom belaca na konjima - u uslovima vrlo sličnim onim pre 150 godina, tokom perioda robovlasništva.

U izveštaju su iskustva iz zatvorske ustanove pod nazivom Angola – opisana kao savremeni oblici ropstva. Takođe, istaknuta je zabrinutost zbog, kako je navedeno, mnogo učestalije upotrebe samice u slučajevima zatvorenika afričkog porekla.

Jedan anketirani crnac preneo je stručnjacima Ujedinjenih nacija da je bez prekida u izolaciji proveo 11 godina.

Američka diplomatska misija u Ženevi nije bila dostupna za komentar agenciji Rojters.

Federalni zavod za primenu zatvorskih sankcija saopštio je da je posvećen očuvanju bezbednosti zatvorenika, zaposlenih, kao i javnosti.

Izveštaj je zasnovan na svedočenjima 133 osobe u pet američkih gradova i pet pritvorskih centara. Sadrži spisak od 30 preporuka za američke vlasti, uključujući poziv za formiranje nove komisije koja bi se bavila obeštećenjem građana afričkog porekla.

Komisiju, koja je sastavila izveštaj, osnovao je Savet za ljudska prava UN 2021 - posle ubistva Džordža Flojda. On je bio Afroamerikanac, koji je preminuo usled policijske brutalnosti, tokom privođenja maja 2020.

Taj događaj pokrenuo je talas protesta širom Sjedinjenih Država sa kojih se zahtevala reforma policijskog sistema u zemlji.

XS
SM
MD
LG