Linkovi

Stotine migranata pred granicom Meksika i SAD čekaju ukidanje mera protiv kovida


Migranti vire kroz ogradu Meksika sa SAD (Foto: REUTERS/Mike Blake)
Migranti vire kroz ogradu Meksika sa SAD (Foto: REUTERS/Mike Blake)

Dugi redovi migranata okupljaju se u Tihuani, gradu blizu zida koji deli Meksiko od Sjedinjenih Američkim Država, poslednjih dana trogodišnje primene politike borbe protiv kovida koja je blokirala granicu za ljude koji bi tražili azil. Ta politika i pravila u Članu 42 ističu 11. maja u ponoć, što će izazvati navalu migranata na granicu, koji se sada kriju ispod crnih plastičnih ili improvizovanih šatora, dok čekaju da uđu u Ameriku.

"Ništa slično nismo videli ranije", naveo je Enrike Lusero, direktor za migranska pitanja u Tihuani.

Aktivisti navode da su migranti u kolonama počeli da stižu ove nedelje u Tihuanu, koja se graniči sa San Dijegom u Kaliforniji, u nadi da će biti prvi u redovima kada krene potencijalna navala na predavanje zahteva za azil nakon 11. maja. Neki su pokušali da prođu ilegalno, umesto da čekaju, navode aktivisti.

Šta je "Član 42"?

"Član 42" je pravilo iz mandata predsjednika Donalda Trumpa, koje je Sjedinjenim Državama brzo omogućavalo da izbace migrante u zemlje porijekla ili meksičke pogranične gradove.

Osnov "Člana 42" dolazi iz zakona o javnom zdravstvu iz 1944. godine, čiji je cilj sprečavanje širenja zaraznih bolesti. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) implementirali su ga u martu 2020. godine, nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Naredba CDC-a ovlastila je granične službe da izbace migrante koji prelaze u Sjedinjene Države, uključujući i one koji se nadaju da će podnijeti zahtjev za azil, što je inače njihovo pravo prema američkom zakonu i međunarodnom ugovoru. U praksi, to je značilo da granične službe migrante mogu poslati nazad u Meksiko ili u zemlje porijekla u roku od samo nekoliko sati, bez imigracionog procesa.

Administracija Džoa Bajdena zadržala je ovo pravilo u prvoj godini njegovog mandata, ali je 1. aprila 2022. najavila da će sa tom politikom prestati u maju. Uslijedile su pravne bitke, s obzirom na to da je dio demokrata podržavao ukidanje restrikcija, ali su ih republikanci željeli zadržati.

Uprkos žalbama saveznih država u kojima vlast imaju republikanci, federalni sudija u Vašingtonu naredio je da sprovođenje "Člana 42" bude okončano 21. decembra 2022.

Sjedinjene Američke Države ističu da to što se Član 42 stavlja van snage, ne znači da će se granice otvoriti. Bajdenova administracija i vlasti savezne države Teksas šalju pojačanja na granicu da se pripreme za potencijlni povećani priliv ilegalnih migranata.

XS
SM
MD
LG