Linkovi

Čovjek za kojim se tragalo zbog nereda 6. januara uhapšen u blizini Obamine kuće


Neredi ispred Kapitola, Vašington, 6. januar 2021. godine.
Neredi ispred Kapitola, Vašington, 6. januar 2021. godine.

Muškarac za kojim se tragalo zbog učešća u neredima ispred Kapitola 6. januara 2021. godine uhapšen je u četvrtak u susjedstvu u kojem živi bivši predsjednik SAD Barak Obama. U automobilu je imao oružje i materijal za pravljenje eksplozivnih naprava – molotovljevih koktela.

Tejlor Taranto (37) je ranije na društvenim mrežama prijetio javnim ličnostima, a policija je nakon hapšenja navela da ne postoje indicije da je porodica Obama ugrožena, niti da je bilo prijetnji po javnu bezbjednost. Nije poznato da li su Obame bili kod kuće u trenutku hapšenja.

Pripadnici policije su ga primijetili nekoliko blokova dalje od kuće bivšeg predsjednika, a on je potom pobjegao, dok su ga jurili agenti američke tajne službe. Uhapšen je po osnovi da je bjegunac od pravde.

Za njim je bila raspisana potjernica zbog učestvovanja u pokušaju pristalica bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa da spriječe proglašenje izborne pobjede Džoa Bajdena, pri čemu su upali u Kapitol i napali policiju.

Policija nije željela da komentariše slučaj koji je u toku, pa nije najjasnije za šta tačno terete Taranta.

Taranto je veteran američke mornarice i vebmaster Republikanske stranke u okrugu Franklin, u državi Vašington, navele su novine „Tri-City Herald“. On je u prošlogodišnjem intervjuu za taj list rekao da volontira za Republikansku stranku.

Više od 1.000 ljudi optuženo je za federalne zločine vezane za pobunu na Kapitolu. Više od 600 njih priznalo je krivicu, dok je oko 100 drugih osuđeno nakon sudskih procesa.

XS
SM
MD
LG