Linkovi

Dok Rusija nadjačava Ukrajinu, Izrael dominira u američkoj političkoj debati


Ukrajinska vojska ispaljuje projektile ka ruskim pozicijama u regionu Harkiva, 15. maja 2024. (Foto: AFP/Roman Pilipey)
Ukrajinska vojska ispaljuje projektile ka ruskim pozicijama u regionu Harkiva, 15. maja 2024. (Foto: AFP/Roman Pilipey)

Sjeverni ukrajinski pogranični grad Vovčansk evakuisan je samo nekoliko sati prije nego što je Rusija objavila da ga je zauzela. Ukrajina će ove godine za borbu protiv invazije dobiti više od 50 milijardi dolara američke pomoći, zahvaljujući zakonu kojeg je prošlog mjeseca potpisao predsjednik Džo Bajden. On mjesecima tvrdi da je Ukrajina u središtu američke politike za nacionalnu bezbjednost.

Ako Sjedinjene Države sada okrenu leđa, to će ugroziti Ukrajinu, kao i Evropu. Slobodan svijet će da bude ugrožen, jer će biti ohrabreni drugi koji nam žele zlo. Moja poruka predsjedniku Putinu, kojeg dugo poznajem, je jednostavna: ’Nećemo odustati’“, rekao je Bajden tokom obraćanja Kongresu SAD.

Da li će Amerikanci nastaviti da se brinu za Ukrajinu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Analitičari kažu da spoljnopolitička pitanja rijetko utiču na predsjedničke izbore.

Ukrajinsko pitanje se jedva spominje u anketama a manje od pet posto ispitanih smatra da je spoljna politika važno pitanje. Generalno, pod spoljnom politikom se misli na odnos koji imamo sa Kinom, Komunističkom partijom Kine, kao i otpor (Vladimiru) Putinu i ono što se dešava u Gazi“, navodi Džejms Turber, profesor Američkog univerziteta.

Vjerovatni republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp tvrdi da Amerika šalje previše pomoći u inostranstvo. Ranije ove godine, on je sugerisao da se ne bi pridržavao NATO pakta o uzajamnoj odbrani ako Rusija izvrši invaziju na drugu zemlju, ukoliko sve članice ne budu uplaćivale svoj planirani doprinos Alijansi:

Ne bih vas zaštitio. Zapravo, ohrabrio bih ih da rade šta god žele.

Ta poruka ima odjeka kod glasača koji su zabrinuti zbog američkog uplitanja u druge zemlje.

Različit odnos Trampa i Bajdena prema Ukrajini
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Dvadeset godina rata protiv terora i takozvani beskonačni ratovi vjerovatno su preobratili više Amerikanaca ka izolacionizmu i politici ’Amerika na prvom mjestu’. Zato je Donald Tramp bio uspješan 2016. i zato je uspješan u prikupljanju podrške za zvaničnu nominaciju Republikanske stranke za 2024. godinu“, kaže Barbara Peri iz Miler centra na Univerzitetu Virdžinija.

Zbog zalaganja protiv finansiranja ukrajinske odbrane od Rusije, neki republikanaci su bili u teškoj poziciji ove izborne godine. Ipak, nakon višemjesečnog kašnjenja, predsjedavajući Predstavničkog doma, koji podržava Trampa, stavio je prijedlog zakona o pomoći Ukrajini na glasanje i zakon je usvojen.

Radije bih u Ukrajinu poslao metke nego američke momke“, rekao je Majk Džonson, predsjedavajući Predstavničkog doma.

Amerikanci podijeljeni u vezi sa američkom politikom prema Izraelu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Uz proteste protiv rata u Gazi na američkim univerzitetskim kampusima, analitičari kažu da ipak u izbornoj godini postoji šira diskusija o tome kako Sjedinjene Države troše novac u inostranstvu.

Poznajem mnoge mlade glasače u ovoj zemlji koji na primjer pažljivo razmišljaju o svojim studentskim dugovima. Pitaju se zašto trošimo milijarde i milijarde dolara i šaljemo naoružanje u Ukrajinu i u Izrael. Zašto ne koristimo sav taj novac u ovoj zemlji, na pitanja kojima se potrebno pozabaviti“, kaže Peri.

Pomoć Ukrajini koju je Kongres odobrio u aprilu će vjerovatno biti poslednji takav potez ove godine, prije predsjedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG