Linkovi

Sudija Vrhovnog suda Tomas nije prijavljivao luksuzna putovanja


Arhiva: Sudija Klarens Tomas prilikom grupnog fotografisanja Vrhovnog suda u Vašingtonu 23. aprila 2021. godine.
Arhiva: Sudija Klarens Tomas prilikom grupnog fotografisanja Vrhovnog suda u Vašingtonu 23. aprila 2021. godine.

Sudija Vrhovnog suda SAD Klarens Tomas prihvatao je tokom protekle dvije decenije luksuzna putovanja od republikanskog megadonatora Harlana Kroua gotovo svake godine, a da ih nije prijavljivao na formularima za transparentnost finansijskih podataka, otkrila je Propablika.

U dugačkoj priči objavljenoj u četvrtak, ova neprofitna organizacija za istraživačko novinarstvo pobrojala je različita putovanja na koja je Tomas išao jahtom i avionom Kroua, kao i odlaske u njegovo privatno odmaralište na planini Adirondaks, na području Njujorka.

Prema navodima Propablike, putovanje u Indoneziju iz 2019. godine moglo je koštati više od 500.000 dolara da je Tomas sam iznajmio avion i jahtu.

Sudije Vrhovnog suda, kao i njihove kolege sa federalnog nivoa, dužni su podnijeti godišnje izvještaje o finansijama, u kojima se od njih traži da navedu poklone koje su dobili.

Nije jasno zašto je Tomas izostavio putovanja, ali prema vodiču o pravosudnoj politici koju je Asošijeted pres proučio, hrana, smještaj ili zabava primljeni kao "lično gostoprimstvo bilo kojeg pojedinca" ne moraju se prijaviti ako su u ličnoj rezidenciji tog pojedinca ili njegove porodice.

Istovremeno, izuzetak od prijavljivanja ne bi trebalo da uključi "prevoz koji zamjenjuje komercijalni prevoz" i imovinu u vlasništvu pravnih lica.

Propablika je napisala da Tomas, sudija sa najdužim stažom u Vrhovnom sudu, nije odgovorio na detaljnu listu njihovih pitanja.

U petak, Tomas je saopštio da nije bio u obavezi da prijavi putovanja na koja je išao sa svojom suprugom, a Kroua i njegovu suprugu je opisao kao "najdraže prijatelje", dodajući da su porodično skupa putovali u više navrata "kako to prijetelji i čine".

Takođe je naveo da su ga kolege sa Vrhovnog suda savjetovale da "takva vrsta ličnog gostoprimstva od bliskih ličnih prijatelja, koji nemaju poslovne odnose sa Sudom, ne mora da se prijavi". Nije naveo koje je sudije ili osobe iz pravosuđa konsultovao.

Prošle godine pojavila su se pitanja o Tomasovoj etici kada je otkriveno da se nije izuzeo od izbornih slučajeva nakon izbora 2020. godine, uprkos činjenici da se njegova supruga, konzervativna aktivistkinja Virdžinija Tomas, obratila članovima Kongresa i Bijeloj kući kako bi pozvala na odbijanje prihvatanja rezultata izbora. Najnovija priča vjerojatno će pojačati pozive sudijama da usvoje etički kodeks i poboljšaju otkrivanje putovanja i drugih poklona.

U izjavi za Propabliku, Krou je naveo da su on i supruga prijatelji Tomasa i njegove supruge od 1996. godine, što je pet godina nakon što se Tomas pridružio Vrhovnom sudu. Krou je rekao da se "gostoprimstvo koje smo godinama iskazivali Tomasovima ne razlikuje od gostoprimstva koje smo iskazivali našim brojnim drugim dragim prijateljima", te da par "nikada nije tražio takvo gostoprimstvo".

Dodao je da "nikada nismo postavljali pitanja o predmetu koji je u toku ili o predmetu na nekom nižem sudu, a sudija Tomas nikada nije diskutovao o tome, te nikada nismo pokušali uticati na sudiju Tomasa po bilo kojem pravnom ili političkom pitanju."

Propablika je navela da Tomas gotovo svakog ljeta, duže od dvije decenije, ljetuje u raskošnom odmaralištu Topridž čiji je vlasnik Krou. Tokom putovanja iz 2017. godine, među ostalim gostima bili su rukovodioci kompanije "Verizon and PriceWaterHouseCoopers", vodeći republikanski donatori i jedan od lidera pro-biznis konzervativne organizacije "American Enterprise Institute".

Krou je napisao da nije "svjestan da je iko od naših prijatelja ikada lobirao ili želio uticati na sudiju Tomasa u bilo kojem slučaju - i nikada ne bih pozvao bilo koga za koga vjerujem da je imao namjeru to učiniti."

Otkrivanje raskošnih putovanja u suprotnosti je s onim što je Tomas izjavljivao o preferiranim načinima putovanja. Tomas, koji je odrastao u siromaštvu u Džordžiji, govorio je kako uživa u putovanju svojim autobusom i da više voli "parkirališta Volmarta nego plaže".

Eksperti za etička pitanja iznijeli su različita mišljenja o tome da li je Tomas morao prijaviti putovanja.

Profesor prava na Univerzitetu Njujork Stefan Gilers naveo je u imejlu da Tomasova izjava, po etičkim smjernicama, predstavlja "prebacivanje vlastite odgovornosti":

Tomas besramno nastoji prebaciti krivnju za to što nije prijavio gostoprimstvo Kroua na savjete koje je navodno dobio od drugih sudaca kad se pridružio sudu prije više od 30 godina. Većina njih je sada mrtva i, prikladno, ne mogu mu protivrječiti”.

Čarls Gej, profesor prava sa Univerziteta Indijana, napisao je u imejlu da sumnja da bi bilo koji sudija savjetovao Tomasu da ne prijavi, da je znao detalje o kojima je pisala Propablika, te da je putovanja plaćala osoba koja "ima duboko ukorijenjen stranački i ideološki interes za budućnost Suda".

Stručnjak za etiku Univerziteta Picburg, Artur Helman, rekao je da je Tomas, čak i ako je mogao razumno vjerovati da nije morao prijaviti poklone Kroua, to ipak trebao učiniti: "Bilo bi bolje u smislu povjerenja javnosti u sudove da je to otkrio".

Prošlog mjeseca federalno pravosuđe pojačalo je zahtjeve za prijavljivanjem finansijskih podataka za sve sudije, uključujući i sudije visokih sudova, iako su noćenja u privatnim kućama za odmor u vlasništvu prijatelja i dalje izuzeta od toga.

"Namjeravam da slijedim ove smjernice u budućnosti", saopštio je Tomas u petak.

*Originalni tekst je ažuriran saopštenjem sudije Tomasa i izjavama eksperata.

XS
SM
MD
LG