Linkovi

Suđenje Trampu: Izdavač tabloida priznao da je "zakopao" priču o aferi


Izdavač tabloida Dejvid Peker i sudija Huan Merčan na sudskoj skici tokom suđenja Donaldu Trampu (Foto: AP/Elizabeth Williams)
Izdavač tabloida Dejvid Peker i sudija Huan Merčan na sudskoj skici tokom suđenja Donaldu Trampu (Foto: AP/Elizabeth Williams)

Bivši izdavač tabloida Nešnel Inkvajerer Dejvid Peker svedočio je u petak na suđenju bivšem predsedniku Donaldu Trampu da je sprečio objavljivanje price o navodnoj aferi kako bi pomogao Trampu u predsedničkoj kampanji 2016, iako bi ta pričala povećala prodaju njegovog tabloida.

72-godišnji Peker se saglasio sa tužiocem koji ga je pitao da li bi za Nešnel inkvajere bilo veoma profitabilno da je objavio priču o tvrdnjama bivše Plejboj manekenke Karen Mekdugal da je imala aferu sa Trampom 2006. I 2007.

Međutim, Peker je rekao da je odlučio da ne objavi priču nakon što je platio Mekdugal, zato što bi nanela štetu republikancu Trampu i smanjila njegove šanse da pobedi demokratu Hilari Klinton.

"Niste objavili priču zato što je to pomagalo kandidatu, Donaldu Trampu”, pitao je tužilac Džošua Stajngles.

Da – odgovorio je Peker.

Izdavač je prethodno svedočio da je sarađivao sa Trampovom kampanjom da suzbije navode o prevari u vreme kada se tadašnji predsednički kandidat suočavao sa brojnim otpužbama za seksualno nedolično ponašanje.

Peker je bio prvi svedok u slučaju u kojem je Tramp optužen da je falsifikovao poslovna dokumenta da bi zataškao isplatu novca za ćutanje porno glumici Stormi Danijels. Tramp tvrdi da nije kriv.

Peker je svedočio da je njegov tabloid platio prava na dve takve price koje nikada nije objavio, a takođe je upozorio Trampa da Danijels pokušava da “proda” svoju priču o seksualnom susretu sa njim.

Odbrana tvrdi da je novac isplaćen da bi se Trampova porodica zaštitila od neprijatnosti a ne da bi se zaštitila njegova kampanja. Tramp poriče da je ikada imao seksualni odnos sa Stormi Danijels

Trampovi advokati su nastojali da diskredituju svedočenje u kome je Dejvid Peker objasnio kako je funkcionisala šema eliminisanja negativnih priča da bi se sprečilo nanošenje štete Trampovoj predsedničkoj kampanji 2016.

Peker je ispitivan o svojim ranijim izjavama i dovođeno je u pitanje njegovo pamćenje dok je odbrana pokušavala da "probuši rupe" u potencijalno ključnom svedočenju na prvom suđenju jednom američkom predsedniku za neko krivično delo.

Drugo dvoje svedoka je govorilo posle Pekera, dok je tužilaštvo gradilo temelje svog slučaja o isplati novca Stormi Danijels koja je tvrdila da je imala seksualni odnos sa Trampom. Dugogodišnja Trampova asistentkinja rekla je porotnicima da se seća da je videla Danijels na recepciji Tramp kule, iako nije jasno kada se ta poseta odigrala..

Trampovi advokati su tokom unakrsnog ispitivanja pokušavali da istaknu kao uobičajenu praksu tabloida da sakriju od javnosti sadržaje koji ne idu u prilog javnim ličnostima – mnogo pre nego što se Tramp kandidovao za predsedničku funkciju.

Emil Bov, jedan od njegovih zastupnika, nastojao je da podrije kredibilitet svedoka Pekera, izvestila je agencija Rojters. Tokom unakrsnog ispitivanja potencirao je nepodudarnosti u svedočenju bivšeg izdavača Nešnl inkvajera.

Upitao ga je da li je netačno svedočio kada je rekao da mu se Tramp, u Beloj kući, zahvalio na prikrivanju negativno konotiranih priča o bivšem američkom predsedniku.

Inače, taj podatak nesaglasan sa izveštajem agenata Federalnog biroa za istraživanja (FBI) u kom se navodi da Pekeru nije izrazio zahvalnost za to.

Peker je ukazao da bi izveštaj FBI mogao biti pogrešan.

Znam šta sam svedočio i čega se sećam“, rekao je Peker pred 12 porotnika i njihovih šestoro zamenika.

Poznate ličnosti žele dobar publicitet

Inače, Peker je ranije tokom svedočenja rekao da je bio angažovan na suzbijanju priča koje su mogle da naškode Trampovoj kandidaturi u momentu dok se suočavao sa više optužio za nedolično seksualno ponašanje.

Tokom iskaza je uobičajenim označio nastojanja poznatih ličnosti da ih prati dobar publicitet, kao i da je neutralisao negativno konotirane priče i o drugim poznatim ličnostima poput filmske super zvezde Arnolda Švarcenegera ili igrala golfa Tajgera Vudsa.

Naveo je da je u slučaju poznatog glumca Enkvajer platio stotine hiljada dolara ženama koje su tvrdile da su imale afere sa njim - tokom Švarcenegerove kandidature za guvernera Kalifornije 2003.

Precizirao je da na negativno konotiranu priču Trampa prvi put upozorio 1998. dok je bivši američki predsednik bio u braku sa Marlom Mejpls.

Ustvrdio je da Trampa smatra prijateljem, iako nisu razgovarali od 2019.

Tužioci tvrde da je Pekerov aranžman sa Trampom negativno uticao na izborni proces 2016. Bivši izdavač tabloida pristao je na saradnju sa pravosuđem kako bi izbegao krivične prijave.

Protiv Donalda Trampa se vode ukupno četiri sudska postupka.

Osim ovog – optužen je i za nezakonito rukovanje poverljivim dokumentima i pokušaj da preokrene rezultate izbora 2020. u svoju korist. U Džordžiji se protiv njega vodi krivični postupak zbog pokušaja da utiče na rezultate u toj državi.

XS
SM
MD
LG