Linkovi

"Politički cirkus" na sednici Anketnog odbora o masovnim ubistvima u Srbiji


Prva sednica Anketnog odbora o dva masovna ubistva u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Prva sednica Anketnog odbora o dva masovna ubistva u Srbiji

BEOGRAD - Anketni odbor za utvrđivanje činjenica i okolnosti o dva masovna ubistva u Srbiji održao je prvu sednicu na kojoj je poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izabrana za predsednicu, a poslanica SNS Biljana Pantić Pilja za zamenicu predsednice odbora.

Za izbor Tepić glasalo je 16 poslanika - među kojima i poslanici SNS, dvoje je bilo protiv i dvoje uzdržano. Za izbor Pilje glasalo je 17 poslanika.

Anketni odbor ima 23 člana. U narednih 30 dana baviće se utvrđivanjem okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" i selima Dubona i Malo Orašje početkom maja. Takođe, predviđeno je da se utvrde odgovornost i eventualni propustio nadležnih i predlože dalje mere.

Šta može Anketni odbor?

Anketni odbor nema pravo da sprovodi istražne ili sudske radnje, ali ima pravo da od državnih organa traži podatke, da uzima izjave od pojedinaca i poziva predstavnike institucija da svedoče. Oni koji dobiju poziv za to, dužni su da se odazovu i daju izjave pred odborom.

Kada završi sa radom, Anketni odbor podnosi plenumu izveštaj i predlog mera o čemu se glasa na sednici Skupštine.

Zaključci anketnih odbora nemaju obavezujući karakter.

U protekle dve decenije, u Skupštini Srbije bilo je formirano nekoliko anketnih odbora – o atentatu na Vuka Draškovića, ubistvu nekadašnjeg ministra odbrane Pavla Bulatovića, nenamenskom trošenju novca na Kosovu, trgovini strujom, privatizaciji firme „Knjaz Miloš“ - i nijedan nije završen usvajanjem izveštaja.

Jedini anketni odbor čiji su izveštaj poslanici usvojili bio je onaj o nestalim bebama.

Marinika Tepić je posle izbora za predsedavaujuću rekla da je zadatak odbora da pruži javnosti što veći uvid u okolnosti pre i nakon dve tragedije, te da odbor treba da bude "iznad svih političkih boja i želja za naslovima i svetlima reflektora".

Ali, prva sednica je pokazala upravo suprotno.

Prvo zasedanje je trebalo da bude tehničkog karaktera, jer je Odlukom o osnivanju odbora, koja je prethodno usvojena u Skupštini, već definisano da predsedavajućeg daje najveća opoziciona poslanička grupa. Ali, tome su se usprotivili predstavnici Dveri, Zavetnika i DSS-a, pa se zbog političkih prepucavanja sednica odužila na pun sat.

Lider Dveri Boško Obradović rekao je da "nikada, ni na jednom sastanku opozicije, nije dogovoreno da predsedavajući odbora bude iz najveće opozicione stranke".

Lider Dveri Boško Obradović na sednici Anketnog odbora o masovnim ubistvima
Lider Dveri Boško Obradović na sednici Anketnog odbora o masovnim ubistvima

"Ja izražavam sumnju da se radi o dogovoru između SNS i SSP, da je u pitanju dogovor koji važi od čuvenog susreta Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića posle prošlogodišnjih beogradskih izbora i da je ovo sada namirenje tih dogovora, i jedna od faza saradnje koja vodi daljim oblicima saradnje poput uvođenja sankcija Rusiji".

Obradović je kazao da predstavnici "patriotske opozicije" - Dveri, Zavetnici i koalicija NADA, predlažu da kandidat za predsednika odbora bude Ljubinko Đurković.

Lideru Dveri odgovorila je poslanica SNS Biljana Pantić Pilja koja je konstatovala da je "održao konferenciju za novinare jer je nezadovoljan kako ga tretira deo prozapadne opozicije" i rekla da odluka o osnivanju Anketnog odbora, usvojena u plenumu, predviđa da prededavajući bude iz najveće opozicione grupe.

Nezavisni poslanik Dejan Bulatović, inače bivši član SSP koji je stranku napustio u decembru 2022. optuživši Mariniku Tepić da sarađuje sa naprednjacima, rekao je da "Tepić nema nikakav kredibilitet da bude predsednica Anketnog odbora, jer je apsolutno destruktivna u opozicionom delovanju, nema moralnosti i ima afere iza sebe".

Na sednici je često bilo i sporenja oko toga ko se prvi javio za reč i kome je prvo dodeljena.

"Slušamo danas i svedočimo jednom političkom cirkusu ovde. Toliko ozbiljan posao predstoji ovom anketnom odboru, imamo samo 30 dana za rad, da saslušamo, prikupimo dokumenta kako bi se doprineli da se utvrde činjenice i okolnosti koje su dovele do smrti 19-oro dece, mladih i čuvara škole. I ja ne mogu da verujem da su ljudi zaboravili zbog čega smo danas ovde", poručila je u raspravi Marinika Tepić.

Miroslav Aleksić iz Narodne stranke bio je kratak - "loše smo počeli".

"Politizovati na bilo koji način rad ovog odbora je jako loše. I budite uvereni da nikoga danas u Srbiji, građane Srbije, a da ne govorim o porodicama stradalih, ne zanima ko će biti predsednik odbora i šta rade jedni i šta rade drugi. Zanima ih da saznaju više detalja o odgovornosti i propustima izvršne vlasti u ove dve tragedije, i zanima ih da se ne dogodi ništa slično. I to je naš posao".

Anketni odbor je bio jedan od zahteva opozicije na vanrednoj sednici Skupštine Srbije, a predlog za njegovo formiranje podneo je Zeleno-levi klub. Odluka o formiranju usvojena je 11. jula.

Zasedaće do 18. avgusta, a kako je najavila predsedavajuća Marinika Tepić - sednice će biti otvorene za javnost.

XS
SM
MD
LG